ZAGREB

Dokukino KIC: Novi filmski ciklus posvećen Iranu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi ciklus posvećen Iranu, sa zapaženim filmovima koji iz različitih, ali uvijek 'insajderskih' očišta govore o kompleks(nost)ima koncepcije ne tako dalekog iranskog društva i njegove tradicije, a otvara ga u petak film "Puč ’53." Taghija Amiranija u Dokukinu KIC.

Film govori o Operaciji Ajax, puču koji su 1953. inscenirali CIA i MI6, a kojim je s vlasti svrgnut demokratski izabran i progresivni iranski premijer Mossadegh. Film otkriva dugo skrivane arhivske materijale, a realiziran je uz pomoć montažera Waltera Murcha (Apokalipsa sada, Prisluškivanje, trilogija Kum) i Ralpha Fiennesa.

"Početak iranskog burnog odnosa s Amerikom i Velikom Britanijom ovdje je forenzički i dramatski izložen kao nikada prije", ističe se u najavi Restarta.

Program donosi i poetičan portret ljubavnog odnosa na relaciji Švicarske i revolucionarnog Irana 1960-ih, film "Obiteljska rendgenska slika", nagrađen kao najbolji dokumentarac na festivalu IDFA. 

Firouzeh Khosrovani s pomoću fotografija i dijaloga strukturira dogovoreni brak svojih roditelja, pobožne muslimanke Taye i sekularnog, zapadnjački nastrojenog Hosseina. Zbog svog filmskog i aktivističkog djelovanja redateljica je nedavno odslužila zatvorsku kaznu.

Tu je i "Ovo nije film" Džafara Panahija koji, napominje se, ne može zatomiti svoj poriv za stvaranje filmova, koliko god puta bio uhićen zbog toga.

Nakon što mu je iranska vlada zabranila da snima, uz pomoć prijatelja, redatelja Mojtabe Mirtahmasbe, počinje rekonstruirati scenarij za film koji ne smije snimiti i to iz kućnog pritvora. Tako je nastao "Ovo nije film" koji je obišao svijet nakon svjetske premijere u Cannesu, na koji je navodno prokrijumčaren u rođendanskoj torti. 

Panahijevom tihom protestu protiv represivne države u drugom dijelu ciklusa pridružuje se mlada redateljica Narges Kalhor koja je emigrirala u Njemačku, a u svom prvijencu "U ime Šeherezade ili prvi pivski vrt u Teheranu" gledatelje vodi na nadrealno putovanje u živote nekolicine mladih imigranta.

Za 3. veljače najavljen je razgovor o položaju žena u teokratskom Iranu ie aktualnim prosvjedima, na kojem će sudjelovati poduzetnica Samane Fatemeh Riehani i umjetnica Selma Banich.

U razgovor će uvesti kratki video-esej "Igra pogleda" Maryam Tafakory o zabrani prikaza dodira muškarca i žene u iranskom filmu i srednjometražni "San o svili" Nahid Rezai, snimljen prije 20 godina, 20 godina nakon Iranske revolucije, u kojem teheranske srednjoškolke dijele svoje vizije o budućnosti. 

Na kraju se prikazuje diptih nagrađivanog dokumentarista Mehrdada Oskoueija - "Snovi bez zvijezda", smješten  u iranski popravni dom za djevojke i "Sjene bez sunca" o tri djevojke koje su ubile nekog muškog člana obitelji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini