SPLIT

Retrospektiva Nine Ivančić u galeriji umjetnina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Retrospektivna izložba slikarice i profesorice na Umjetničkoj akademiji u Splitu Nine Ivančić otvara se u utorak, 20. prosinca u Galeriji umjetnina Split.

Izložba obuhvaća više od stotinu radova Nine Ivančić nastalih od sredine 70-ih godina prošloga stoljeća do recentne serije kolaža geometrijskog sloga. 

?Kako ističe kustos izložbe Božo Majstorović, bez ikakve dvojbe može se konstatirati da je riječ o jednom od najznačajnijih opusa u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojem se, unatoč svim stilskim i motivskim mijenama, poetskoj i medijskoj različitosti, prepoznaje dosljedna umjetnička misao. 

?"?Riječ je o autorici čija je svaka etapa stvaralačkog procesa pomno promišljena što za posljedicu ima vizualno atraktivne radove neosporne likovne vrijednosti, u kojima je iznimna metijerska vještina uvijek sukladna (prilagođena) konceptu, a očituje se podjednako u koloristički i gestualno raskošnim slikama iz prve polovice 80-ih godina, kao i u kasnijim radovima u kojima dominira aristokratska decentnost u izrazu?", dodaje Majstorović.

Nina Ivančić (Zagreb, 1953.) ?diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu?, završila je Majstorsku radionicu za slikarstvo u Zagrebu?, te je dobitnica Fulbrightove stipendije za slikarstvo MFA Program in Painting, Columbia University, New York 1987. godine. Od 1986. do 1993. živjela je i radila u New Yorku?, a od 1999. godine predaje slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Izlagala je na više od trideset samostalnih i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući Bijenale mladih u Parizu (1982.) i Bijenale u Veneciji (1986., 1995.). Radovi joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama. Dobitnica je niza nagrada, među kojima se ističu Binney and Smith Inc. Fine Art Achievement Award (New York, 1987.) i Vjesnikova nagrada za likovnu umjetnost Josip Račić (Zagreb, 2003.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum