SPLIT

Izložba Dunava Rendića u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Dunav Rendić - slikar i boem" otvara se u splitskoj Galeriji Emanuel Vidović u utorak, 20. prosinca, najavljeno je iz Muzeja grada Splita.

?Autorice izložbe su Sandi Bulimbašić i Darija Alujević, a kustosica Petra Dajak Belas.? 

Iz Galerije ističu da se ovom izložbom prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekad vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880. - Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, Dunav Rendić slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova kvalitetom neujednačena opusa su splitske i dalmatinske vedute, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao turistima i prolaznicima na ulicama brojnih gradova - Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara, kažu u Galeriji.

"Unatoč odstupanjima u kvaliteti koja su posljedica hiperprodukcije, brzine izrade, nedostatka akademskog obrazovanja, neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, Sustipana, izdvajaju se i upućuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću. Splitska likovna scena međuraća bila je, kao i hrvatska likovna scena, dovoljno pluralistička da u svoje okrilje prihvati i stvaralaštvo Dunava Rendića, ali Dunaj je izabrao svoj put određen slobodom, hedonizmom, boemštinom, skromnošću i odustajanjem od osjećaja pripadnosti, velike umjetnosti i velikih ciljeva", navodi se u galerijskoj knjižici.

Izložbom se predstavlja presjek slikareva umjetničkog djelovanja na temelju dostupnih djela, manjim dijelom iz muzejskih institucija, a većinom u privatnom vlasništvu, među kojima je najviše slika iz tridesetih godina 20. stoljeća, dok su djela iz ranijeg razdoblja većinom ostala nepoznata?, napominje se?.        

??Dimenzije Rendićevih slika raznovrsne su, od velikih formata do formata razglednice. Uz krajolike slikao je i portrete, a među najranijim sačuvanim radovima su dva portreta skladatelja Franza Liszta i Ludwiga van Beethovena, najvjerojatnije nastala između 1912. i 1917. godine, u tehnici ulja na šperploči. Živio je u ?splitskom ?Velom Varošu?,? u međuraću nikada nije izlagao na klasičan način u muzejsko-galerijskim prostorima, već je putovao i slagao improvizirane prodajne izložbe po ulicama raznih gradova – Splita, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara – naslanjajući slike na zidove kuća i ulični asfalt, stoji u galerijskoj knjižici. ?

Izložba je otvorena do 26. veljače 2023. godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter