ZAGREB

Plan D.konferencija na temu povratka života u javne prostore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnja Plan D.konferencija, koja počinje u četvrtak u Orisu - Kući arhitekture na temu Stvarna mjesta, reflektira povratak života u javne prostore, obnavljanje naše veze sa fizičkim svijetom, s gradovima i ulicama, i jednih s drugima, nakon dvije godine pandemijske krize.

"Bavimo se stvarnim, ali i imaginarnim prostorima koje smo izgradili za sebe", ističe se u najavi trećeg izdanja dvodnevne konferencije.

Prvi dan  posvećen je filmskom umjetniku, ilustratoru, karikaturistu i grafičkom dizajneru Nedeljku Dragiću i donosi promociju monografije "Grafički dizajn i ilustracija" koja  na 208 stranica prvi put okuplja taj Dragićev rad, uz brojne plakate, naslovnice i ilustracije knjiga (Biblioteka Vjeverica, “Uh ta matematika”, maskote poput Zagija, te najvažnije reklamne filmove i animirane špice.

Uz promociju, s gostima Nadom Beroš, Bojanom Krištofićem, Veljkom Krulčićem, Markom Golubom i samog autora, Željko Serdarević će govoriti o Dragićevim “tipografskim prizorištima”, načinima na koje on slovima, tekstom, u animaciji, ilustraciji, karikaturi i dizajnu gradi dinamične imaginarne svjetove. Današnji program završit će projekcijom Dragićevog kratkog animiranog filma "Dnevnik", iz 1974.

U petak se predstavlja publikacija "Orsat Franković / Flomaster: Stvaranje mjesta", proizašla iz nedavno održane istoimene izložbe, koja pokazuje kako grafički dizajn može snažno govoriti o pojmovima kao što su grad, prostori, mjesta, ideja doma, osjećaj distance i pripadnosti. O knjizi će govoriti povjesničarka umjetnosti Sanja Sekelj, kustosica MUO Koraljka Vlajo, Marko Golub i Orsat Franković. 

Rujana Rebernjak će u predavanju "Od bita do environmenta: Kibernetika i dizajn od 1960-ih do 1980-ih godina" govoriti o razvoju teorije i prakse kibernetike koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj kulturi dizajna, te o načinu na koje je utjecala i na poimanje problematike ‘okoliša’.

Finalno predavanje u drugoj večeri održat će Damir Gamulin, na temu prostora u kojem polazi od svog iskustva multidisciplinarnih suradnji na projektima koji su se bavili stvarnim prostorima.

Za subotu je najavljen postprogram u HDD galeriji, gdje će grafički dizajner i pisac Stanislav Habjan održati radionicu oblikovanja osobne poštanske pošiljke.

Na istom mjestu 15. prosinca otvara se izložba "Pogled iznutra – Haustori i stubišta Donjeg grada" Mirande Herceg i Ksenije Jurinec, koja se bavi haustorima i unutrašnjim dvorištima, prolazima na granici privatnog i javnog.

Za vrijeme trajanja diskurzivnog programa u Orisu se otvara Pop-up knjižara s akcijskom ponudom knjiga o dizajnu i vizualnoj kulturi u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, DVK UMAS i Umjetničke radionice Petikat.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater