Nastavak slavnog romana

Treće večeri Sa(n)jma knjige u Istri predstavljena nova knjiga Gorana Vojnovića - "Đorđić se vraća"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimila Vanesa BEGIĆ)

(Snimila Vanesa BEGIĆ)


"Đorđić se vraća" knjiga je Gorana Vojnovića koju je treće večeri Sa(n)jma knjige u Istri predstavio Emir Imamović Pirke.

Nakon desetak godina provedenih u Bosni, obilježenoj ratnim traumama, protagonist Marko Đorđić vraća se u Fužine, u Sloveniju. Međutim, to ljeto 2017. sasvim je drugačije od onoga iz njegova djetinjstva: njegov otac ima tumor, majka se raspada u strahu i brizi, a njegovi prijatelji nalaze se posvuda. Aco je u zatvoru, Adi ima problema s drogom, a Dejan živi u Slovenskim Konjicama – niti Marko ima išta s njima niti oni s njim, vežu ih samo maglovite uspomene na zajedničko odrastanje.

Kratki je to sažetak nastavka Vojnovićevog slavnog romana "Čefuri raus!", za koji je Vojnović rekao da se napisao sam, a sada je taj proces tekao nešto teže, jer je i prošlo dosta godina.

- Nakon nekoliko poglavlja vidio sam da mogu napisati taj roman, da ga imam u glavi, a pokušao sam i približiti jezik slovenskom čitatelju, jer svaka godina što prolazi, to manje Slovenci razumiju taj jezik, to je jezično zahtjevan roman. Glavni lik, Marko, ima nešto moga, a jezik je isto tako specifičan. Fužine su se promijenile, Marko se nema gdje vratiti, nema više tih Fužina. Marko je u procesu da mu drugi odrede identitet, on traži neki osjećaj pripadnosti, kazao je autor.

U razgovoru s Pirkeom bilo je riječi o domu, pripadanju, osjećaju pripadnosti i doma, jer, kako je rekao Pirke, kada se napusti kuću odrastanja, onda se više ne kaže da se ide doma, to je taj dom.

Te su Fužine, kazali su tijekom razgovora, postale naselje sve skupljih stanova, nekada je to bilo siromašno naselje, dok su sada svi ti stanovi i kuće prilično skupi.

Bilo je govora i raznim epizodama i likovima koji su dio ove knjige te o eventualnoj mogućnosti nastanka i trećeg dijela, odnosno nastavka ove knjige, za što je autor kazao da se nada da neće biti razloga za treći dio.

Goran Vojnović, koji ima i pulske korijene, rođen 1980. u Ljubljani, redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma "Piran – Pirano". U regiji je poznat kao autor romana "Čefuri raus!" (2008.), 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju, a 2013. prema romanu je sam režirao istoimeni film. Za svoj drugi roman "Jugoslavija, moja domovina" 2012. dobio je nagradu Kresnik, kao i nagradu za najbolji srednjoeuropski roman. Njegov treći roman "Smokva" (2016.) također je osvojio nagradu Kresnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater