ZAGREB

Objavljena zbirka pjesama I. R. Nehajeva "Prašinarski zapisi na putu od mlijeka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbirku pjesama hrvatskoga književnika Ivana Rogića Nehajeva "Prašinarski zapisi na putu od mlijeka" objavila je Hrvatska sveučilišna naklada (HSN).

Knjiga pjesama "Prašinarski zapisi na putu od mlijeka" dvanaesta je zbirka poezije Ivana Rogića Nehajeva s ukupno 102 pjesnička zapisa i ona je nastavak zbirke "Rapave kajde" iz 2019. godine. 

U ovoj zbirci Rogić Nehajev objavljuje šest pjesničkih ciklusa, a svaki se sastoji od po 17 pjesničkih tekstova. 

Nakladnik napominje kako Rogić Nehajev kao i u svom dosadašnjem pjesništvu ne želi rabiti ispraznu frazu i dodvoravajuću retoriku. U središtu njegova poetskog zanimanja, ističe, traganje je za cjelovitošću ljudskog bića - tjelesnoga i duhovnoga u suodnosu s drugim ljudima i samim sobom. 

Posežući za predajom kako će se 17. srpnja u starom Misiru pojaviti na nebu zvijezda Sirius, autor uvodi u svoj pjesnički univerzum tematski novitet kao što je zaokupljenost kozmičkim pitanjima, napominje nakladnik.

Ako je u dosadašnjim pjesničkim tekstovima tijelo bilo referentno mjesto postojanja, sada je to tijelo svoj oslonac potražilo u transcendentalnom i mističnom te će u budućnosti biti potrebne nove interpretativne razdiobe pjesništva Ivana Rogića Nehajeva, smatra nakladnik.

Ivan Rogić Nehajev rođen je u Lukovu kod Senja 1943. godine. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2007. do umirovljenja bio je zaposlen na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Glavna područja znanstvenog rada su mu urbana sociologija, sociologija okoliša i sociologija razvoja.

Kao pjesnik iznikao je s generacijom oko časopisa Pitanja i razvijao se u duhu postmodernističke pjesničke paradigme. U poeziji su mu prepoznatljivi odjeci tradicije modernističkog hrvatskog pjesništva, no njegov je pjesnički rukopis prije svega postmodernistički hibrid u kojemu se prepoznaju intertekstualnost, metatekstualnost te konkretna i vizualistička pjesnička praksa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater