ZAGREB

Predstavljena knjiga Ivana Rogića Nehajeva "Rapave kajde"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbirka pjesama hrvatskoga književnika Ivana Rogića Nehajeva "Rapave kajde" predstavljena je u srijedu u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Književni kritičar Miroslav Mićanović istaknuo je da je središnja tema zbirke "Rapave kajde" tijelo te dodao kako motivi i konteksti tijela uranjaju i izranjaju na gotovo svim važnijim postajama knjige, prošivajući je svojim plutajućim i nepredvidivim kretanjem kroz jezik, prostor i vrijeme.

Tijelo se, naglasio je, kao živa zona egzistencije nadaje u svojoj prolaznosti i potpunosti kao jedinstveno i neponovljivo. Ocijenio je kako poezija u jeziku rekonstruira njegove figure između smrti i svetosti, iz njegove promjenjive sadašnjosti, na putu prema dolje i gore. Tijelo kao nesvodivo mjesto razlike središnje je radno i tematsko generativno određenje rapavih kajdi, napomenuo je.

"Prešutni dijalog ili prešutno neslaganje, polemika i, ne nužno, pobuna protiv standardnoga i očekivanog, radna je i opsesivna matrica Rapavih kajdi", rekao je Mićanović i dodao kako se na paradoksalan način začudno i zrcalno, slobodno i konceptualno, strogo i raslojeno razvija u Rapavim kajdama iznimna i proturječna pjesnička dionica.

Smatra kako poništavanjem vlastitog ja do zajedničkog nas, kojih nema, od voljenosti do optužbe, od sporosti do pogreške, poezija postaje i dogovorna nijemost i zagovaranje jezika kao njezina jedinoga bitnog događaja.

Mićanović je istaknuo kako se u pjesme, slagane u strogim jezično-stilskim dionicama i ritmičnim izmjenama, skrivanjem i otkrivanjem motiva, tema, pojmova i ideja bilježe i upisuju sintagmatska sjecišta dijakronijskih i sinkronijskih nizova.

Nerijetko se u knjizi, napomenuo je, upućuje na prigodnost, uvjete i prilike pisanja, priziva se kratkoročnost i dugovječnost koje se u neuhvatljivu kaleidoskopu vremena zrcale različito i nejednako, fragmentarno, ali ništa manje u namjeri i izvedbi potpuno i cjelovito.

Urednik knjige Luka Šeput podsjetio je da je riječ o jedanaestoj zbirci pjesama Ivana Rogića Nehajeva, kojom je na svojevrstan način obilježena i polustoljetna suradnja pjesnika s Maticom hrvatskom.

Šuput je ocijenio kako pjesnik Ivan Rogić Nehajev stalno nalazi dovoljno poticajnoga sadržaja kojeg oblikuje i estetizira.

Zbirka "Rapave kajde" (351 str.) sastavljena je od 11 ciklusa pjevanja - 17 prigodnih zapisa o kasandri 2012., šapat u šapama 2013./2014., taknuća 2013./2014., samouko o svojima 2013./2015., zapisi o prostornosti 2014./2015., zapisi o dobnosti 2015./2016., ljeto 2015./2016., podrubni zapisi o rudarenju čuda 2017., bilješke u oblozima od mrmlježa 2016./2017., oni vapori bili: elegija u 17 nastavaka 2018. i zapisi o dvojini (iz sjećanja na blizance) 2018.

Zbirku pjesama "Rapave kajde" objavila je Matica hrvatska.

Pjesnik i esejist Ivan Rogić Nehajev rođen je 1943. u Lukovu. Pod imenom Ivan Rogić objavljuje znanstvene radove i knjige iz područja urbane sociologije, sociologije okoliša i sociologije razvoja. U razdoblju od 1992. do 1994. sudjeluje u obnovi rada časopisa Kolo Matice hrvatske. Više godina je u Zagrebu radio u Urbanističkom institutu Hrvatske, a od 1989. profesor je na Arhitektonskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2007. do umirovljenja stalni je zaposlenik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu. Autor više knjiga pjesničkih tekstova i knjiga eseja u kojima su sabrani različiti kulturološki eseji i rasprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom