ZAGREB

U HAZU predstavljena knjiga "Akademik Kuzma Kovačić"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu je predstavljena knjiga "Akademik Kuzma Kovačić", autora akademika Josipa Pečarića, posvećena životu i radu suvremenog hrvatskog kipara, uz brojne fotografije te Kovačićeve intervjue, govore i druge tekstove.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt istaknuo je da je Akademija 2012. godine Kuzmu Kovačića  izabrala za člana suradnika, a 2020. i za redovitog člana, cijeneći njegova djela kojima je obilježio javni prostor, uspješno spajajući tradiciju i suvremenost, priopćio je HAZU.

"Nekim svojim djelima akademik Kovačić oblikovao je i suvremeni hrvatski identitet", rekao je Neidhardt, spomenuvši najznačajnija Kovačićeva djela: kovanice kuna i lipa, Oltar domovine na Medvedgradu, spomenike Draženu Petroviću i prvom hrvatskom predsjedniku akademiku Franji Tuđmanu, u Zagrebu, kao i Tuđmanove spomenike u Škabrnji i Slavonskom Brodu.

Među Kovačićevim djelima su i vratnice i oltar hvarske katedrale, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču i njegov reljef u nadbiskupskoj palači u Splitu, spomenici Antunu Mihanoviću u Gatima iznad Omiša i fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu, reljef Slava hrvatskih mučenika u crkvi na Udbini, skulpturalni prikaz Posljednje večere i spomenik Divi Grabovčevoj postavljen u Rami u Bosni i Hercegovini te spomenik Gojku Šušku u Širokom Brijegu.

Za autora knjige, akademika Pečarića Neidhardt je rekao da je matematičar svjetskoga glasa, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području teorije nejednakosti s više od 1000 znanstvenih radova iz područja matematike, u široj javnosti naročito poznat po svom publicističkom radu u sklopu kojeg je objavio više od 135 knjiga posvećenih uglavnom temama vezanima uz stvaranje i izgradnju hrvatske države.

"Rijedak je primjer da jedan akademik piše knjigu o drugom akademiku, pogotovo znanstvenik o umjetniku. Prvi predsjednik naše Akademije Franjo Rački na otvorenju Akademijine palače 1884. rekao je da se u ovom hramu rukuju znanost i umjetnost. I doista, u Hrvatskoj akademiji na djelu je sretna sinergija znanstvenika i umjetnika koja obogaćuje naš stvaralački duh i potiče našu kreativnost", rekao je Neidhardt.

Književnik Hrvoje Hitrec smatra da se Kovačićevo stvaralaštvo može nazvati kontemplativnim kiparstvom. "Najveći uspjeh jednog umjetnika je da ga se u njegovom narodu naziva samo po imenu. Kuzma je Majstor Radovan i Meštar naših dana", istaknuo je Hitrec te dodao da Kovačić kao kipar nije izoliran, nego uronjen u hrvatsku društvenu i političku zbilju.

O knjizi i Kovačićevu opusu govorio je i likovni kritičar Milan Bešlić, dok je akademik Josip Pečarić kao najznačajnije Kovačićeve radove naveo njegove spomenike Franji Tuđmanu u Zagrebu i Škabrnji.

U osvrtu na svoje djelovanje akademik Kuzma Kovačić kazao je da ga žalosti što je Oltar domovine izgubio funkciju u državnom protokolu koju mu je dao predsjednik Tuđman, kao i uvođenje eura kojim će prestati postojati njegove kovanice kune.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater