LENIĆEVO "MESO" U ZABOKU

Istarske svinjokolje na Tabor Film Festivalu

| Autor: Zoran ANGELESKI
"Meso" prošlog ljeta najbolji film Liburnia Film Festivala

Autor Elvis Lenić: "Prilično me iziritirala gastro-manija koja je uzela maha posljednjih godina, pa sam želio prikazati jedan potpuno drugačiji način pripreme hrane, onaj iskonski i primordijalni, gdje se vino ne miriše i ne vrti u čašama nego se supa srče iz bukalete

Nagrađivan kratkometražni 18-minutni dokumentarni film o istarskim svinjokoljama "Meso" pulsko-svetvinčentskog redatelja i scenarista Elvisa Lenića, najbolji film prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala, natjecat će se i na 19. izdanju Tabor Film Festivala u Zaboku. "Meso" će se prikazati u službenoj konkurenciji u nedjelju.

"Meso" tematizira tradicijski običaj Istre u drevnom ritualu - svinjokolju ili prašćinu, propitujući što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti zbog političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

Kada je krajem kolovoza prošle godine proglašen najboljim filmom 16. Liburnia Film Festivala, peteročlani međunarodni žiri (u sastavu Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić) ocijenio je da Lenićevo "Meso" pokazuje da, kako je rečeno, "film koji govori o sitnim stvarima može biti velik". Tada je "Meso" dobio još dvije važne nagrade - nagradu za najbolji regionalni film te nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić, pohvaljen zbog "dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka". Kameru u "Mesu", uz Lenića, potpisuje Matija Debeljuh (on je i montažer), a produkciju Dijana Mlađenović i "Kinematograf". Ida Skoko bila je snimateljica zvuka i puno je pomogla u postprodukciji filma.

Pojašnjavajući motivaciju za ovaj film, autor kaže: "Prilično me iziritirala gastro-manija koja je uzela maha posljednjih godina (emisije, prilozi, blogovi), pa sam želio prikazati jedan potpuno drugačiji način pripreme hrane, onaj iskonski i primordijalni, gdje se vino ne miriše i ne vrti u čašama nego se supa srče iz bukalete".

Elvis Lenić rođen je 1971. u Puli. Diplomirao je strojarstvo na Tehničkome fakultetu u Rijeci, radio u Brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u pulskoj Tehničkoj srednjoj školi. Stalni je filmski kritičar Glasa Istre te povremeno piše za Hrvatski filmski ljetopis. Filmografija: Meso (2018.), Drug Ferlin (2011.), Lov (2007.), "Teza" (2004.), "Prašćina" (2002.), "Cuki" (2001.).

Tabor Film Festival donosi selekciju najboljih kratkometražnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta koja će se prikazivati u festivalskim lokacijama 'Al Fresco', 'Rustica' i 'Tabor Varosh'. U glavnome filmskom programu - međunarodnoj i domaćoj konkurenciji - ove godine slijede se novi trendovi u filmskom stvaralaštvu koji su, kažu organizatori, vidljivi u rasponu od pomicanja granica filmskih rodova do sve izraženije interakcije s novim tehnologijama, pa se stoga napuštaju stroge žanrovske podjele. Uz 20-ak stranih filmova, domaći natjecateljski program uključuje neka nova redateljska lica, ali i stare taborske znance.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini