PIŠE ROBERT FRANK

Radin i Pupovac - gospodine Baškarad, pogriješili smo, izvinite!


Dođe pravda na svoje. Prečesto prekasno, ali ponekad stigne i na vrijeme. Tu je sreću ovaj tjedan imao Hrvat Nenad Baškarad koji je na Općinskom sudu u Puli dobio svoju zadovoljštinu. Supružnici i njegovi susjedi, Srbin Nikola Tepić i žena Janja Marojević ispričali su mu se zbog prošlogodišnjeg incidenta u Valbandonu kad su ga među ostalim optužili da im je „jebao srpsku majku“. Ne budi lijen, Baškarad, u hipu javno etiketiran gotovo kao bezobzirni, pijani ustaša, tužio ih je za klevetu. I dobio spor. Očistio je okaljano ime. Uslijedila je isprika srpskih susjeda koji su na sudu priznali da je sukob bio zbog parkirališnih mjesta. Pomalo s figom u džepu, na sudu su supružnici Tepić-Marojević priznali da su pretjerali s izmišljanjem verbalnog napada na nacionalnoj osnovi. Slučaj je brzo riješen, živi primjer kako sudstvo može adekvatno reagirati. No u svemu tome je, nažalost, ostao jedan rep, jedan kamenčić u cipeli, mala kost u grlu.

Kad se prije točno godinu dana dogodio sukob dvojice susjeda, to je prikazano kao novi hrvatsko-srpski rat u kojem je Hrvat napadač, a Srbin žrtva. Dosta klišeizirano, no doista je i moglo biti tako. Ne bi, nažalost, bilo ni prvi ni zadnji put. Ovog puta scenarij je bio drugačiji, ali se to odmah nije znalo. Na valu tog sukoba odmah su uzjahali tadašnji potpredsjednik Sabora Furio Radin i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Građanski hrabro došli su kod napadnutog, uvrijeđenog, povrijeđenog i preplašenog Srbina Tepića pružajući mu podršku. Hrvatu Baškaradu, za kojeg su zaključili da je sramotni nacionalist, okrenuli su leđa. Nisu ga ni pozdravili, niti su s njime htjeli razgovarati. Radin je u sukobu odmah vidio „fizički napad s etničkim karakteristikama“. Pupovac je naglasio da je napad „motiviran međuetničkim predrasudama i netrpeljivošću“.

No što sada kad je jasno da sukob nije bio motiviran nacionalnom pripadnošću te da je slučaj iz perspektive „napadnutih“ predimenzioniran i može se reći izmišljen? Gdje su sada Radin i Pupovac? Nemaju li se potrebe javno ispričati Hrvatu Nenadu Baškaradu kojem se prijetilo čak iz Beograda? Njih ne zanima što je Baškarad postao „smrdulja istarska ustaška“. Ne zanima ih što je tada poliven katranom i perjem. U ovom trenutku, dokazano nevin, sa sudskim pravorijekom u svoju korist u džepu, zaslužio je javnu ispriku i Radina i Pupovca. No njih dvojica šute. Nigdje priznanja da su nasjeli. Od drugih stalno traže isprike i oproste, a to sami nisu u stanju izustiti. Očito se iz svoje političko –elitističke perspektive, kao i određene pristranosti, nemaju potrebe srozavati na razinu običnog čovjeka i reći mu javno i kratko - gospodine Baškarad, pogriješili smo, izvinite!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum