PIŠE ROBERT FRANK

Ja sam Ivan Herak, ja sam IDS, HSLS, HDZ, HNS, ja sam vaš, naš, njihov, svačiji… Pliz, pliz, ja bih u Sabor! Ja bih bio župan!


Neformalni, kuloarski, blago posprdni nadimak mu je - narcis. Ta riječ je homonim. Ima, eto, dva značenja. Jedno je istoimeni cvijet, a drugo značenje, herakovsko, iz grčke je mitologije i označava lijepog mladića koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru. To je on. Ivan Herak. Povratnik u aktivnu politiku

On je kao neki glumac u niskobudžetnim filmovima kojem glavna rola nikad neće pripasti. Naprosto nema dovoljnu karizmu. Ipak, rado ga angažiraju, makar za sporednu ulogu. Važno mu je da ga na ulici prepoznaju, tu i tamo podijelit će i kakav autogram starijim gospođama koje odavno padaju na njegov šarm. Obožava oko kamere, onu crnu rupu okruglog oblika koja ga slijedi u korak. Pa taj šeretski osmjeh, misaona poza, duboko razmišljanje. Neformalni, kuloarski, blago posprdni nadimak mu je - narcis. Ta riječ je homonim. Ima, eto, dva značenja. Jedno je istoimeni cvijet, a drugo značenje, herakovsko, iz grčke je mitologije i označava lijepog mladića koji se zaljubio u vlastiti odraz u jezeru. To je on. Ivan Herak. Povratnik u aktivnu politiku.

Čudni su ti putovi gospodnji koji sada nekadašnjeg potpredsjednika HDZ-ove vlade, još onomad u vlasti Franje Tuđmana, čudnim nekim prosvjetljenjem vode u HNS. Ej, možete li to zamisliti? Netko s pedigreom Tuđmanovog omiljenog ministra sada pretendira na mjesto nositelja liste HNS-a u 8. izbornoj jedinici! Nije na nama, nipošto nije naše da mu sudimo, ali, pobogu, nešto tu i nije previše jasno.

Ako imaš samo zrno soli u glavi, moraš se neki vrag zapitati. Barem kako je to moguće. Na stranu što je Ivan Vrdoljak pragmatično odigrao lukavu igru HNS-ovog približavanja HDZ-u. Ta je igra imala dublji i drugačiji smisao, sviđalo se to nekome ili ne. Ivan Herak u tome nije sudjelovao i s time nema veze. On sada uskače u HNS tek tako i amo zato jer mu se spletom okolnosti otvorila prilika.

No taj njegov transfer iz jedne u drugu političku krajnost govori da je junak naše priče nesporni politički konvertit. Od IDS-a, preko HSLS-a, pa HDZ-a i, sada, HNS-a, kameleonski mijenja boje stranačkih pripadnosti. Pazite ovo: za prijelaz iz nekadašnje Herakove političke i ideološke pozicije upravo sada na sasvim nove stranačke platforme čovjek mora imati dobar želudac, treba probaviti taj put iz jednog u drugi ekstrem.

U prilog njegovoj nedosljednosti i vrludanju govori i ovaj podatak: upravo dok traži suport HNS-a za političku rehabilitaciju, savjetnik je jednog ministarstva u recentnoj HDZ-ovoj Vladi! Ma ne možeš vjerovati! Nego, odakle Herak, opet, u politici? Pitanje je i više nego zanimljivo. Prema usmenoj predaji, negdje je neka anketa pokazala da, navodno, u Istri i Primorju politički dobro kotira. Ono, rejting mu je oko 5 posto, dovoljno za ulaz u Sabor. I onda je, valjda priča ide otprilike tako, ambiciozni Herak tražio stranku podobnu za njegovo samoljubivo lansiranje u političku orbitu. No za to mu treba nečija infrastruktura, logistika. Ne možeš, ipak, tek tako do Sabora.

Rješenje je pronašao u HNS-u. Naravno, Bog se potrudio da stvari u životu nikome ne teku glatko pa je svakome od nas na leđa natovario upravo onoliko tereta koliko smatra da možemo podnijeti. Tako je istarskom HNS-u naprtio na nejaka pleća kontroverznog svojom prošlošću, ali načelno čak i simpatičnog te nevjerojatno ambicioznog Ivana Heraka. Kad su shvatili da se ovaj Porečanin brižljivo njegovanog lika u Sabor penje kroz piramidu stranke koju čine nabacana tijela u ime viših interesa žrtvovanih HNS-ovaca, podmetnuta kako bi se omiljeni Tuđmanov ministar skrasio u elitnom parlamentarnom domu, istarski narodnjaci su doslovno poludjeli, podemonili, uzburkali su oluju i prema Zagrebu podigli valove negodovanja prijeteći svojom političkom eutanazijom.

Zbog Ivana Heraka ovdašnji se HNS urušava iznutra. Potrebna mu je aeracija jer se davi u uskovitlanom smradu. Junaka naše priče to ne brine. To što njegov uspon do vrha na dno baca druge i nije nešto vrijedno uzbuđenja, to što će iza njega ostati spaljena zemlja istarskog narodnjaštva nije razlog za neprospavane noći političara koji bi za samoreklamu gol pretrčao Giardine, usput popio kavicu, potpisao, rekoh već, par autograma i onda, gol ili odjeven, brzo pohitao prema nekoj od anketa moleći Boga da mu se krivulja prepoznatljivosti polako počela uspravljati.

„Ja, ja, to sam ja, Herak, Ivan Herak, nekad IDS, HSLS, HDZ, HNS… U mene možete imati povjerenja, ja vas neću izdati, ja ne skačem iz stranke u stranku, ja sam svoj, vaš, njihov, naš, svačiji, samo mi dajte neku funkciju, pliz, pliz, glasajte za mene… Ja bih u Sabor! Ja bih bio župan! Ja sam Herak, Ivan Herak! Svoj, vaš, njihov, naš, svačiji…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum