piše Damir Cupać

Ne srednjem vijeku

| Autor: Damir Cupać
(Snimili Marko Lukunic / Pixsell, Vedran Karuza)

(Snimili Marko Lukunic / Pixsell, Vedran Karuza)


Strah i neznanje osnova su svih predrasuda. Pa tako i onih u vezi s Istanbulskom konvencijom i rodnom ideologijom. Tako je u svim društvima, pa i u našemu. Sreća je da za sada politika artukulira te teme na civiliziran način, koristeći formu okruglih stolova u nacionalnom parlamentu.

Sve je bolje nego da o temeljnim ljudskim pravima odlučuje ulica. Jer, dođe li rasprava na hrvatske ulice, u prilično konzervativnom društvu u kojemu živimo, stvari sigurno ne bi bile ugodne. Za sada su na ulici samo klečavci, ali nije riječ o masovnoj pojavi i moglo bi se reći da je riječ o anakronizmu koji nikoga ne ugrožava. Ima ljudi koji svjesno žele živjeti po srednjovjekovnim načelima. U Hrvatskoj je dio društva koji je svjestan Ustava i tema koje se tiču ljudskih prava osjetljiv na takve inicijative.

Pa protuklečavci odmah upozoravaju na neprihvatljivost njihovih inicijativa i šalju poruku da takvi stavovi u modernom društvu ne mogu i ne smiju proći. Većina građana ne razbija previše glavu aktualnim svjetonazorskim ratom jer su mišljenja da je riječ o bizarnim pojavama i da je hrvatsko društvo bremenito puno većim problemima.

U načelu je tako, ali ne smije se zaboraviti da je stranka koja ima krajnje konzervativan program, a riječ je o Domovinskom pokretu, dio aktualne vlasti. Naime, Andrej Plenković je krenuo u treći mandat kao premijer uz podršku DP-a. Ne treba uopće sumnjati da je Plenkoviću većina onoga što kao svjetonazorske teme i dileme nameće DP odiozno, ali riječ je o koalicijskom partneru pa mu je najpametnije da on pusti DP-ovce da se samounište temama koje veći dio hrvatskog društva neće nikad prihvatiti s odobravanjem. Hrvatskim građanima u srednji se vijek ne vraća.

Kad je riječ o politici, ima stranaka kojima su inicijative DP-a i Udruge U ime obitelji takve da ih treba u potpunosti ignorirati, ali ima i onih koje su mišljenja da ne treba okretati glavu od anakronizma koji je ušao i u Sabor. Naime, upravo DP i U ime obitelji organiziraju u nacionalnom parlamentu okrugli stol na kojemu će se raspravljati o izvješću o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini.

U Udruzi U ime obitelji pojasnili su da je izvješće izrađeno na temelju višegodišnjeg praćenja kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti katolika u Republici Hrvatskoj i da je nastanak izvješća potaknut javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta Muževni budite, svake prve subote u mjesecu, počevši s listopadom 2022., mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova. Dalje tvrde da su zabilježeni slučajevi da su im prekršena ljudska prava, i to pravo na slobodu vjeroispovijesti, pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere, pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja koja su zajamčena Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Ustavom Republike Hrvatske.

To je idealan prostor za DP s obzirom na to da su ulaskom u koaliciju s HDZ-om kompromitirali sebe pred desnim biračkim tijelom koje im je dalo glas na parlamentarnim izborima. Pa treba skrenuti pozornost s te činjenice i u javni prostor pokušati ubaciti priču da su moliteljima krunice ugrožena ljudska prava. I pokušati zamaskirati da je ono za što oni krunicu mole u suprotnosti sa svim dokumentima na koje se pozivaju u Udruzi U ime obitelji. Ali bolje da se i o tome raspravlja, nego da DP-ovce javnost proziva da su se prodali za nekoliko ministarskih fotelja i za nešto više od desetak istaknutih funkcija po hrvatskim ministarstvima.

Da je riječ o manipulaciji i da je tragikomično da oni koji su dio izvršne vlasti organiziraju takav okrugli stol, pokušat će pojasniti Možemo! na svom okruglom stolu »Antirodni pokreti i nasilje nad ženama«. U Možemo! ne dvoje da na anakronizme treba odmah odgovoriti jer ono što anakroni dio društva gura kao agendu uopće nije banalno i bezazleno. Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel žali se da ga Možemo! trola. Što je i više nego smiješno. Jer, sada ispada da DP trola i suverenist Marijan Pavliček koji traži podršku za pokretanje inicijative deratifikacije Istanbulske konvencije. Pa Pavličeka i drugove mu stavlja u nezgodan položaj objašnjavanja zašto su ulaskom u Banske dvore odustali od predizbornog obećanja deratifikacije Istanbulske konvencije.


Podijeli: Facebook Twiter