piše zlatko crnčec

Neodlučni odlučuju o ishodu izbora

Zlatko Crnčec / Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Novosti / Marko Gracin)

Zlatko Crnčec / Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Novosti / Marko Gracin)


Istraživanja javnog mnijenja uoči izbora, istina, često i griješe, ali kakva god bila ipak ukazuju na neke trendove. Rijetko se događa da baš totalno promaše. Iako, istina, zna se i to dogoditi.

Ovo koje je u srijedu objavio HRT u najmanju ruku pokazuje da Zoran Milanović definitivno nije uspio radikalno izmijeniti političku situaciju. HDZ još uvijek dobiva daleko više mandata od SDP-a. A u najveću, da je HDZ korak do izborne pobjede. Da dobiva dovoljno mandata, da je samo ne korak nego koračić od toga da prikupi potrebnih 76 potpisa i sastavi saborsku većinu. Jer ako bi vladajuća stranka zaista dobila tih 63 mandata, to bi bilo samo tri manje od rekordnog rezultata od prije četiri godine. Plus osam manjinaca - to bi bilo 71.

Još pet bi se negdje našlo, moguće u barem dijelu DP-a, onom koji definitivno nije sklon bilo kakvim aranžmanima sa SDP-om. Mada, naravno, treba biti jako oprezan s tim istraživanjima. Recimo, na izborima 2007. ne samo da su sva istraživanja pokazivala da SDP pobjeđuje, nego su sličan ishod pokazivale izlazne ankete rađene na sam dan izbora. Premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić čak je nakon zatvaranja birališta dao nekoliko televizijskih intervjua kao gotovo siguran budući mandatar. Da bi se za sat vremena, kad su počeli dolaziti prvi službeni rezultati, sve okrenulo na glavu. Na tim je izborima, i to uvjerljivo, pobijedio HDZ.

Uostalom, nešto slično, iako ne tako radikalno, dogodilo se i prije četiri godine. Oporbena koalicija bila je u vodstvu u tjednu prije izbora, da bi na njima na kraju, malo je reći uvjerljivo, pobijedio HDZ.

Ono na što treba svakako obratiti pažnju jest to da je, to pokazuje i istraživanje HRT-a, još uvijek jako puno birača neodlučno. I tu se krije rješenje za ishod ovih parlamentarnih izbora. Neodlučni bi lako mogli postati ključ svega.

Da nije bilo Milanovićevog slonovskog ulaska naglavačke u kampanju, ti bi se neodlučni glasovi još kako tako mogli predvidjeti. S njegovim ulaskom na parlamentarne izbore to nije moguće. Stvari su se u nekim krugovima prilično pomiješale. Predsjednik tu zaista jest promijenio kampanju i napravio od nje nešto što nismo dosad imali prilike vidjeti. Odjednom postoje desni birači koji ne da ne vole HDZ pa glasaju za DP, nego bi bili spremni i na to da Penavina stranka uđe u neke aranžmane sa SDP-om. Postoji možda još veća skupina lijevih birača koja je toliko šokirana Milanovićevim performansom da ne bi imali ništa protiv toga da Plenković ostane premijer. Jer s njim barem znaju što dobivaju, dok je Milanović potpuno nepredvidiv.

Osim toga, i zbog izbornog sustava – razmjeran po D’Hondtu s Hrvatskom podijeljenom na deset izbornih jedinica - teško je odrediti broj mandata, čak i ako su postoci točni ili ako su unutar statističke pogreške. Ponekad su razlike tako male da je raspodjela mandata jako teško predvidiva. I da često sliči na situaciju u nogometu kad lopta pogodi stativu, a to hoće li se ona odbiti u gol ili izvan njega ovisi o djeliću djelića kuta pod kojim je ona u nju udarila. Isto tako o raspodjeli mandata u nekoj jedinici odlučuje možda nekolijko desetaka glasova.

Ali ako je ovo HRT-ovo istraživanje barem djelomično točno, iz njega bi se ipak mogli izvući neki zaključci. A to je da Zoran Milanović i njegov ulazak u kampanju ipak nije polučio takav uspjeh kakav je očekivao on, ali moguće još više i njegova bivša stranka. HDZ je možda bio malo zbunjen prvog dana, ali vrlo se brzo pribrao. Ako i ostale ankete pokažu slične rezultate, možda bi se moglo na kraju zaključiti da bi nekakva oporbena koalicija bez Milanovića na izborima možda prošla i bolje nego s njim.

I to je otprilike to. Ima još šest dana do izlaska na birališta. I taman da je ovo istraživanje točno, ono već sutra ne mora vrijediti. Jer ova kampanja je s jedne strane krajnje banalna, možda najbanalnija od svih dosadašnjih, a opet je s druge strane najnepredvidivija ikad. Možda Milanović ima još pokojeg asa u rukavu, mada bi zaista bilo teško zaključiti kojeg. Kao da ih je dosad sve ispucao. Istraživanja su pokazala smjer u kojem kampanja ide. I tko bi mogao pobijediti. Ali opet puno je neodlučnih i oni će odlučiti o krajnjem ishodu. Morat ćemo ipak pričekati srijedu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini