BORIS DOMAGOJ BILETIĆ

Programi Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika: PREDSTAVLJANJA ČEKAJU BOLJE DANE, A IZDAVAŠTVO NE MIRUJE

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Vjerojatno se odgađa i posebno obilježavanje 30. obljetnice osnutka Istarskoga ogranka DHK te 25. godišta časopisa Nova Istra, što treba usuglasiti sa središnjicom DHK-a u Zagrebu, jer ove je godine i 120. obljetnica Društva hrvatskih književnika, najstarije takovrsne strukovne udruge u Europi

"Kako je poznato, jako je razgranata djelatnost Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, pa je stoga i puno sadržaja, aktivnosti i programa upitno. Već smo odgodili obilježavanje 90. godišnjice smrti Matka Laginje (u Sveučilišnoj knjižnici i Parku Petra Krešimira IV., kod biste M. Laginje). Upravni odbor Istarskog ogranka DHK-a, u dogovoru s nekoliko suorganizatora, odlučit će kada ćemo obilježiti godišnjicu, dakako nakon što prođe pandemija i kada bude bilo moguće prirediti cjelovit i dostojan program", kazao je predsjednik ovoga ogranka dr. Boris Domagoj Biletić.

Odgođen program "Kod Marula"

Naveo je da je odgođen program za mlade pisce "Kod Marula" 2020., koji se ove godine trebao održati, uobičajeno, u svibnju, i to po deveti put (na Filozofskom fakultetu, u Gimnaziji Pula, Klubu hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" i u Parku kralja Zvonimira, uokolo spomenika Marku Maruliću, rad akademske kiparice Marije Ujević).

Naslovnica novog izdanja djela "Gospa od škrpjela"

Iz istih će razloga, kako trenutno stvari stoje, biti odgođen program na otvorenome Badavca za 2020., koji bi se trebao održati po 25. put. Radi se na objavljivanju zbornika prvih 20 Susreta, a glede ovogodišnjeg izdanja uživo, odlučit će Upravni odbor Istarskog ogranka DHK-a, naravno sukladno (ne)prilikama s pandemijom.

- Nadamo se da ćemo uspjeti u lipnju, po 14. put, objaviti Natječaj "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja u 2020., a dodjela bi bila, opet se samo nadamo, u listopadu, na 18. Pulskim danima eseja (tema: "Zbilja i sudbina književnosti"). Mjesečne književne tribine, nakon one održane u veljači, posvećene pokojnoj pjesnikinji Nadi Grubišić, odgađaju se redom – za ožujak i travanj, a za svibanj i lipanj treba tek vidjeti hoćemo li moći održati bar jednu. Obilježavanje svih okruglih i vrlo značajnih obljetnica, u suradnji s drugim suorganizatorima (udrugama, ustanovama i institucijama), a kojih je ove godine nekoliko, odgađa se. Podsjetimo, posvećene su: 150. obljetnici pokretanja "Naše sloge" – prvih hrvatskih novina u Istri i ujedno početka hrvatskoga novinarstva na Poluotoku, zatim 100. godišnjici rođenja Zvane Črnje, pa 100. obljetnici fašističke paljevine Narodnoga doma u Puli, 50. obljetnici osnutka Čakavskoga sabora itd. O svemu će javnost biti obaviještena nakon dogovora s drugim suorganizatorima i odluke Upravnoga odbora IO DHK Pula, kazao je Biletić.

Vjerojatno se odgađa i posebno obilježavanje 30. obljetnice osnutka Istarskoga ogranka DHK te 25. godišta časopisa Nova Istra, što treba usuglasiti sa središnjicom DHK-a u Zagrebu, jer ove je godine i 120. obljetnica Društva hrvatskih književnika, najstarije takovrsne strukovne udruge u Europi.

Bez odluka o raspodjela sredstava

- Usto, središte DHK u Zagrebu jako je nastradalo u nedavnom potresu, zabrana je ulaska onamo i bilo kakva djelovanja, pa će se tek vidjeti što i kako dalje dok se – kad i ako se! – prostorije privedu svrsi, a u sigurnosnom smislu najprije. Svi moramo pokazati solidarnost i zajedništvo. Istarska županija, kao jedan od najvažnijih "partnera" IO DHK-a, zbog očekivanoga velikog smanjenja poreznih prihoda (ne)posredno izazvanih koronavirusom, obavijestila nas je da: "...se postupak po Javnom natječaju privremeno obustavlja. Do daljnjega nećemo nastaviti postupak procjene projekata niti će se donositi odluka o raspodjeli sredstava". Uzeta s razumijevanjem, ova činjenica bitno će utjecati i na naš rad i djelovanje. Ministarstvo kulture dio je svojih obveza za 2020. već ispunilo, a tu je i Grad Pula, kao također prevažan financijer naših programa i izdanja, koji se također očitovao glede novonastale situacije, nastavlja Biletić te podsjeća i da je pri Gradu postupak odlučivanja i vrednovanja po stručnim kulturnim vijećima za 2020. nedavno okončan.

"Romeo u pustinji" Nade Grubišić

Odgađaju se i predviđena predstavljanja novijih izdanja, a prije svega se misli na knjige: Albina Crnoborija "U snu" i Jelene Lužina "Pulski eseji" (obje u nizu "Istra kroz stoljeća" i sunakladništvu Istarskog ogranka DHK-a i Čakavskoga sabora), zatim riječko predstavljanje knjiga "Človik ohne sprache" Milorada Stojevića, pa "Začini crne proze" Alda Klimana i, netom objavljene, zbirke "Čovik i pô" Remiđa Sošića. O naknadnim terminima javnost će biti pravodobno obaviještena.

Odgađa se i dogovoreno predstavljanje na Monte Libriću (koji je festival i sam odgođen) slikovnica "Karakol je gol" Tatjane Pokrajac-Papucci i (dvije knjige/priče u jednome svesku) "Le rane – le tartarughe" Sandre Kušević i Jadranke Ostić, ranijih hrvatskih izdanja ovoga ogranka ("Priče o žabama" i "Priče o kornjačama"), odnedavno u prijevodu na talijanski Laure Marchig i Darija Safticha.

"Modro" Simonea Mocennija

Biletić ističe da ima i dobrih vijesti, a riječ je o nakladništvu koje, svemu unatoč, ide dalje...

- Nedavno je iz tiska izišla spomenuta Sošićeva zbirka. U pripremi su i/ili pred tiskom knjige: "Puljsko predavanje" Karla Krausa, "Romeo u pustinji" pok. Nade Grubišić, "Gospa od škrpjela" (2. izdanje) Daniela Načinovića, "Modro" Simonea Mocennija, "Fojbe" Davora Mandića, zbornik "Badavca 1996. – 2015.", te dvobroj (1-2/2020.) časopisa za književnost umjetnost i kulturu Nova Istra, koji svezak izlazi strukturiran kao tematska knjiga u povodu dviju prevažnih obljetnica, a pod naslovom Profesorica Ivezić – Istarski borac – Iborovci. U ediciji "Istra kroz stoljeća", koju je IO DHK obnovio i objavljuje sa Čakavskim saborom, uskoro bi se, konačno, trebala pojaviti "Monografija Čakavskoga sabora (1970. – 2020.), a radi se i na knjigama u istome nizu/ediciji: Pula – izgubljeni zavičaj Jare Zemana (prijevod s njemačkoga Milana Soklića, Mariete i Kristine Djaković) te "Kalčić u svome vremenu" Marija Kalčića i skupine autora. E-časopis za književnu kritiku STAV (www.stav.com.hr), srećom jer je u tzv. virtualnome prostoru, ide i ići će nesmetano dalje, zaključuje dr. Boris Domagoj Biletić, predsjednik IO DHK Pula i urednik izdanja.

Djelo Karla Krausa


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater