publicistkinja, pjesnikinja..

NOVE KNJIGE "Putem duha" Elie Pekice Pagon: Život kao inspiracija za društveno angažirane eseje

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Putem duha, naslovnica knjige

Putem duha, naslovnica knjige


Elia Pekica Pagon, publicistkinja, pjesnikinja, marketinška stručnjakinja i umjetnička fotografkinja, svojim korijenima, ali i snažnom ljubavlju vezana uz Istru, nedavno je objavila novu knjigu eseja pod naslovom "Putem duha".

Promjena načina gledanja

- Ova deseta po redu Elijina knjiga zbirka je njezinih životom inspiriranih i društveno angažiranih eseja nastalih u razdoblju od 2018. do srpnja 2020. godine u kojima na rijetko interesantan i oštrouman način progovara o čovjekovu putovanju u svoj unutarnji svijet i o vremenu i prostoru u kojem živimo – razotkrivajući društvene procese, uočavajući određene pojave, imenujući trendove i argumentirano kritizirajući brojne probleme suvremenog društva na koje ni u kojem slučaju ne bismo smjeli ostati ravnodušni, jer se tiču našeg društva u cjelini, kao i svakoga od nas pojedinačno. Ne možemo promijeniti svijet, tako kažu, ali Elia vjeruje da možemo promijeniti sebe i naš način gledanja na isti, pa samim time i svijet. Naš svijet je onaj u kojem živimo cijeloga života. Naš unutarnji svijet. Od njega sve počinje. Vratimo se stoga sebi i svojoj autentičnosti, vratimo se prirodi, zavolimo iznova svakoga dana ovaj život i svaki njegov trenutak, kao i nas u svakome od njih, to je ono što nam poručuje Elia u svojoj knjizi eseja "Putem duha", izoštravajući nam sliku suvremenog društva i svih nas u njemu kao neizostavnog dijela tog mozaika, čineći na taj način tu sliku vidljivijom i čitljivijom u svim njezinim uzročno–posljedičnim manifestacijama, ističe se u recenziji knjige.

Poezija, publicistika, marketing

Ova je zbirka eseja, objavljena u vlastitoj nakladi, djelo koje je Elija Pekica Pagon publici podarila nakon tri zbirke pjesama ("Sama", "U podnožju neba" i "Ljubavne pjesme"), proznih djela ("Globalno usijanje", "Na Diogenovu putu", "Manifest humanosti" i "Oči našeg vremena") te drugog izdanja knjige eseja "Manifest humanosti" i "Oči našeg vremena".

Elia Pekica Pagon (Zagreb, 1971.), hrvatska je pjesnikinja, publicistica, marketinška stručnjakinja i umjetnička fotografkinja. U Zagrebu je gradu završila osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje (studij engleskog i talijanskog jezika i književnosti). Završila je poslijediplomski studij amerikanistike. U SAD-u je objavila svoju poeziju u nekoliko antologija: "The Enchantment of Memory" (2001.), "A Grasp at Eternity" (2001.), "The Best Poems & Poets of 2001" (2002.), "On Gossamer Wings" (2002.), "The road that never ends" (2003.). Godine 2010. sudjelovala je na međunarodnom simpoziju pod naslovom Siromaštvo i etika. Sudjelovala je na skupnim izložbama fotografija u Zagrebu (Fotoklub Zagreb) te u Houstonu gdje je 2007. s ocem Markom Pekicom, međunarodno priznatim komunikologom, sudjelovala na međunarodnoj izložbi pod nazivom "Never been to Houston". Između ostalog, redovito objavljuje u zbornicima Matice Hrvatske, - ogranak Umag.

Zajedno s ocem Markom, godine 2001. Elia Pekica Pagon pokrenula je strukovno glasilo, mjesečnik Zvono – časopis za marketing u praksi. Časopis Zvono izlazio je od 2001. do 2004. godine, a od tada nastavlja izlaziti također kao mjesečnik pod imenom Epoha – časopis za kulturu komuniciranja do siječnja 2009. godine praćen sloganom – Gradimo mostove među ljudima, vremenima i prostorima. Epoha, u čijem je timu i izvršni urednik Branko Pagon, od prošle godine djeluje kao portal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum