NOVA IZDANJA

MIRELLA MALUSA': Vrijedne esejističke analize i studije

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Knjiga donosi odabir njezinih eseja i kulturno-umjetničkih članaka objavljenih između 1987. i 1997. godine

"A ritroso nel tempo" (Natrag u prošlost) naziv je nove knjige rovinjske autorice Mirelle Malusa', koja donosi odabir njezinih eseja i kulturno-umjetničkih članaka objavljenih između 1987. i 1997.

Mirella Malusa' vrsna je rovinjska književnica, senzibilna pjesnikinja, čiji je rad priznat, prepoznat i valoriziran, kako onaj pjesnički tako i onaj esejistički.

Trinaest eseja

U ovome radu donosi 13 eseja nastalih u navedenom desetljeću, a prvi se odnosi na prepisku između Tomasa Lucianija i Domenica Manzonija. Dio ove prepiske sačuvan je u Jadranskom zborniku, Vjesniku historijskog arhiva u Rijeci i Pazinu te rovinjskom Centru za povijesna istraživanja. Tomaso Luciani imao je važan društveno-politički, književni, kulturološki i intelektualan značaj, a Domenico Manzoni iz Kopra bavio se proučavanjem društveno-političkih zbivanja te izdavačkom djelatnošću.    

Osim što piše o raznim ličnostima i o njihovom stvaralačkom radu, Malusa' se osvrće i na rovinjski dijalekt, na talijanski tisak vezan za Rovinj u razdoblju od 1860. do 1914. godine, kao i na školski sustav.

Pišući o rovinjskom pjesniku Ligiju Zaniniju, za njega veli da je riječ o jednom od najintenzivnijih i najautentičnijih autora suvremene dijalektalne poezije, koji je objavljivao i poetska i prozna djela te dao poseban značaj i mjesto rovinjskom dijalektu.

"Prvi se put čulo za njega 1963., kada je i prvi puta nagrađen. Na pisanje su ga naveli intimni motivi, životna pitanja, a pisao je 'svojim', rovinjskim jezikom. Okrunjuje nostalgiju za rodnim krajem upravo kroz svoje pjesničko stvaralaštvo, koja čuva sve njegove uspomene i emocije", kazala je Malusa' za njega. Jedan od središnjih motiva stvaralaštva Ligia Zaninija bilo je upravo more, njegovo opjevano more te otoci rovinjskog arhipelaga. Također, osim o moru, piše i o čovjekovom odnosu prema prirodi, a priroda svojom ljepotom stimulira njegovu pjesničku dušu.

"Zaninijeva je proza vrlo tečna, s prikladnim deskripcijama, dijalozima korištenim upravo tamo gdje treba, koji obogaćuju pravo pripovijedanje".

Malusa' piše i o labinskom pjesniku Tranquilleu Negriju, koji je bio važan u labinskome društvu. Pisao je pjesme, satiru, madrigale, sonete…

Istriotski dijalekt

Mirella Malusa' analizira i rovinjski dijalekt - istriotski, ističući da i Rovinjež Antonio Ive je uvelike zaslužan za očuvanje istriotskog govora i za njegovo bilježenje i proučavanje.

Tršćanka Elda Gianelli autorica je romantičnih poezija, a dopisivala se s vodećim talijanskim intelektualcima onoga doba kao što su Grazia Deledda, Sibilla Aleramo, Antonio Fogazzaro, Benedetto Croce i drugi.

Teme i motivi kojih se ova autorica dotiče su vrlo raznoliki, i ovom knjigom je u biti očuvala dio memorije svoga kraja i šire.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini