SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Suvremeni ep o uzbudljivom životu heroine Anne Beaumanoir

| Autor: Vanesa Begić
Diskusija o epu "Annette" (Snimio Duško Marušić Čiči)

Diskusija o epu "Annette" (Snimio Duško Marušić Čiči)


Nagrađivana njemačko-francuska spisateljica Anne Weber u programu Moć žene predstavila je svoju najnoviju knjigu »Annette – epska junakinja« (Sandorf, 2023) – suvremeni ep o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir znanoj pod imenom Annette.

Diskusija o epu "Annette"Anne Weber je iznimna gošća ovogodišnjeg Sajma Knjige (Snimio Duško Maušoć Čiči)

Epska junakinja

Kako je autorica rekla, knjiga je nastala na temelju susreta s ovom srčanom, hrabrom i nezaustavljivom borkinjom, koja je, kada su se upoznale, imala 93 godine, no očarala ju je snagom, talentom, umijećem.

- Imala je zbilja brojne talente, no nije imala onaj književni, pa sam razmišljala kako to pretvoriti u knjigu. Nisam biografkinja i mislim da ta forma ne bi bila prikladna, morala bih izmišljati rečenice, a o nečem takom bitnom ne bih mogla izmišljati rečenice. Tada sam se sjetila književnog žanra gdje su opisani pothvati, ali protagonisti su bili tu uvijek muški junaci, a ona je itekako zaslužila - ep. »Annette - epska junakinja« vjerno prati njen životni put, od sudjelovanja u francuskom pokretu otpora i alžirskom pokretu za nezavisnost, pa sve do doktorske i znanstvene karijere, braka, velikih ljubavi i majčinstva. Ovaj je ep istovremeno spomenik Annette, ali i svim bezimenim junakinjama, kazala je autorica.

Diskusija o epu "Annette"Anne Beaumanoir (Snimio Duško Maušić Čiči)

Prevoditeljica Nataša Medved navela je da je rad na tom prijevodu bio iznimno zanimljiv, specifičan i ne uvijek lak, da nije od prve ušla u ritam toga teksta. Istaknula je i fantastičan smisao autorice za humor te činjenicu da je morala dosta proučavati povijest - to je prepjev koji zahtijeva čitanje na glas, kazala je prevoditeljica.

Autorica je pak govorila o svojoj vezi s Njemačkom i Francuskom, odnosno s dvjema kulturama te da se u glavi trudi razdvojiti jezike i kulture.

Nagrađena knjiga

Nataša Medved, ali i Aljoša Pužar, kazali su da je to angažirana knjiga, koja progovara kroz život jedne junakinje te da je u tome istinska moć književnosti. Pužar je vrlo nadahnuto govorio o važnosti ove knjige te o iznimnom autoričinom pristupu životu Annette, ističući potrebu za takvom vrstom angažirane književnosti, uz riječi pohvale za rad i trud autorice.

Anne Beaumanoir, odnosno Annette rođena je u Bretanji 1923., odrasla je u skromnim prilikama, a kao djevojka bila je članica komunističkog pokreta otpora u Francuskoj. Spasila je dvoje židovske djece, za što će poslije od Yad Vashema dobiti počasnu titulu Pravednika među narodima, a kasnije je osuđena na deset godina zatvora zbog svog angažmana u alžirskom pokretu za nezavisnost...

- Snaga priče Anne Weber može se mjeriti sa snagom njezine junakinje: zapanjujuće je kako ovdje svježe zvuči povijesna forma epa i s kakvom je lakoćom Anne Weber životnu priču francuske članice pokreta otpora, Anne Beaumanoir, pretočila u roman o hrabrosti, otporu i borbi za slobodu, navedeno je u obrazloženju žirija za Njemačku književnu nagradu.

Heroina i znanstvenica

Tijekom Drugog svjetskog rata Beaumanoir je bila studentica medicine i prikriveno djelovala kao militantni član Francuske komunističke partije (PCF). Roditelji su joj redovito preko prijatelja slali pakete s hranom. Jednog dana u lipnju 1944. godine, ti su je prijatelji obavijestili da će sljedeće noći biti racija u 13. arondismanu Pariza i zamolili je da upozori ženu po imenu Victoria, koja je skrivala židovsku obitelj. Iako je znala da se PCF mršti na neovlaštene misije spašavanja, Beaumanoir je otišla u Victorijin stan da je upozori. Ondje su je upoznali s obitelji Lisopravski, a dva najmlađa člana Lisopravskih, sin Daniel, star 16 godina, i kći Simone, stara 14 godina, pristali su poći s njom.

Odvela ih je do skrovišta u kojem je boravilo nekoliko pripadnika francuskog Pokreta otpora. Ubrzo nakon toga upao je Gestapo, ali su dvojica tinejdžera pobjegla preko krovova zajedno s vođom grupe Otpora. Beaumanoir u to vrijeme nije bila u Parizu. Kada se vratila, pokupila je mlade iz njihovog privremenog skrovišta i odvela ih da žive sa svojim roditeljima u njihovoj kući u Dinanu.

Beaumanoir se vratila na studij medicine nakon rata i postala je profesorica neurologije. Posvađala se s PCF-om i napustila ga 1955. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter