ORAŠAR

USKORO RASPRODANO: Izniman interes za poznati balet u koprodukciji pulskog i riječkog kazališta premijerno u subotu u Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Balet su najavili Gordana Jeromela Kaić, Maša Kolar, Maria del Mar Hernandez, Tilman Patzak i Mauro de Candia (D. ŠTIFANIĆ)

Balet su najavili Gordana Jeromela Kaić, Maša Kolar, Maria del Mar Hernandez, Tilman Patzak i Mauro de Candia (D. ŠTIFANIĆ)


Prema Hoffmannovom književnom djelu i glazbi Čajkovskoga, želio sam stvoriti novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija. Nevidljivo postaje vidljivim, san postaje stvarnost. Pristup glazbi je više simfonijskog tipa, a "zadržati" Hoffmanna u svemu tome velika je odgovornost, kazao je koreograf "Orašara" Mauro de Candia

Balet uz orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke, u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, u subotu, 30. studenog, u 20 sati u pulskoj kazališnoj kući premijerno donosi jedan od najomiljenijih baletnih klasika "Orašar". Ovaj je slavni balet temeljen na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna "Orašar i kralj miševa", koji i danas oduševljava publiku svih generacija.

Idealno za blagdane

Balet "Orašar" je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Kako je rekla ravnateljica pulske kazališne kuće Gordana Jeromela Kaić, premijera ovoga baleta bit će upravo u Puli, gdje su predviđene i dvije reprize, a za sve ove izvedbe vlada neviđeni interes, te su gotovo sve ulaznice rasprodane, ostalo ih je nešto jako malo za ponedjeljak u podne.

- Posebno mi je drago da se ovaj baletni spektakl održava u obljetničkoj godini za naše kazalište, da imamo taj divan balet upravo za blagdansko razdoblje, jer to je balet koji asocira na blagdane, kazala je Jeromela Kaić.

Maša Kolar, ravnateljica Baleta riječkog HNK-a, istaknula je da je to najveći projekt od kada je ona čelna osoba toga baleta, da su produkcijski tjedan objavili upravo u Puli te da će im u Rijeci sve biti lakše za premijeru jer su se dobro uhodali.

- To je iznimno važan projekt za nas, posljednji od tri velika baleta Petra Iljiča Čajkovskog, kojim se godinu prije smrti vratio u čarobni svijet djetinjstva i bajki, i bilo je jako zahtjevno sve to prirediti na najbolji mogući način. No, našla sam izvrsnog koreografa, to je Mauro de Candia, koji je na najbolji mogući način izabrao podjelu. U Puli smo imali odlične uvjete rada i drago mi je da za tu veliku baletnu predstavu surađujemo s pulskim kazalištem, kazala je Kolar.

Koreograf Mauro de Candia rekao je da je riječ o klasičnom baletu, koji je poznat generacijama i generacijama, stoga osjeća veliku odgovornost što donosi tako važno djelo, tipično za ovo predblagdansko razdoblje.

- Prema Hoffmannovom književnom djelu i glazbi Čajkovskoga, želio sam stvoriti novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija. Nevidljivo postaje vidljivim, san postaje stvarnost. Pristup glazbi je više simfonijskog tipa, a "zadržati" Hoffmanna u svemu tome velika je odgovornost, kazao je koreograf.

Zahtjevne i zanimljive uloge

Maria del Mar Hernandez u ulozi Marie kazala je da ta uloga posebna, iznimno lijepa te da je nastojala čim više ući u bit same uloge. Naglasila je i da je velika odgovornost nastupati u takvoj predstavi, gdje se iznimno dobro snašla s kolegama.

Tilman Patzak, koji nastupa u nekoliko uloga, posebno je istaknuo zanimljiv rad s raznim plesačima, te je rekao da mu je to uvelike pomoglo u plesnom usavršavanju.

Dirigent je Pavle Zajcev, scenografiju i kostimografiju potpisuje Margrit Flagner, a autorica adaptacije scenografije za riječki Balet je Aleksandra Ana Buković. Uz slavne plesače, sudjeluju i učenice za balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica i polaznice Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Zora Cvijanović i Ada Gravkić, kao i Dječji zbor Kap iz Rijeke, a baletna majstorica je Paula Rus.

Osim premijere, baletna predstava će biti izvedena u INK-u i u ponedjeljak, 2. prosinca u 12 i u 20 sati.

Treći "Orašar" u tri godine

Prije dvije godine u izvedbi St. Petersburg State Balleta uprizoren je ovaj slavni balet nastao prema glazbi najvažnijeg predstavnika romantizma - Petra Iljiča Čajkovskog, čuveni "Orašar", koji je toga puta bio - na ledu. Carski ruski balet izveo je ovo djelo uz sudjelovanje dječjeg baletnog ansambla studija Art Dance iz Pule pak u veljači 2016. godine. Oba događanja upriličena su u Istarskom narodnom kazalištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater