EDUKATIVNE RADIONICE

RADE RADOLOVIĆ: Kako se osloboditi osjećaja napetosti i nelagode prilikom javnog nastupa

Prva radionica bila je usmjerena na svladavanje i ublažavanje straha od javnog nastupa, odnosno treme. Na radionici su polaznici razgovarali o svojim iskustvima i situacijama u kojima osjećaju tremu. Zatim smo izvodili konkretne vježbe kroz koje smo se upoznali s tehnikama i alatima koji nam u tim situacijama mogu biti od velike pomoći

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rade Radolović / S radionice (Snimio Manuel Angelini)

Rade Radolović / S radionice (Snimio Manuel Angelini)


Poznati pulski glumac Rade Radolović ovog je mjeseca, u sklopu rada udruge "Pozornica & Govornica", u Puli održao dvije edukativne radionice primjene glumačkih vještina u javnom nastupu namijenjene odraslim osobama. Interes je bio velik i obje radionice bile su popunjene.

Alati i vježbe

- Prva radionica bila je usmjerena na svladavanje i ublažavanje straha od javnog nastupa, odnosno treme. Na radionici su polaznici razgovarali o svojim iskustvima i situacijama u kojima osjećaju tremu. Zatim smo izvodili konkretne vježbe kroz koje smo se upoznali s tehnikama i alatima koji nam u tim situacijama mogu biti od velike pomoći. Također kroz daljnji razgovor i vježbe vidjeli smo kako možemo steći veće povjerenje u sebe i u druge te se osloboditi osjećaja napetosti i nelagode prilikom javnog nastupa. Na drugoj smo se radionici upoznali s vježbama i alatima koji nam mogu pomoći da se opustimo, poboljšamo disanje, oslobodimo glas te poboljšamo govor.

Saznajemo da je radionica bila namijenjena svim odraslim osobama raznih profesija. Svima onima koji se u svom poslu susreću s raznim elementima javnog nastupa ili čiji se posao u velikoj mjeri sastoji od javnog nastupa, ali i svima onima koji vole raditi na sebi i stjecati nova zanimljiva poznanstva i iskustva. Radionice su polazili poduzetnici, profesorice, učiteljice, odvjetnici, frizeri, umirovljenici, osobe koje se bave politikom, turizmom, edukatori, predavači...

Radolović ističe da nove cikluse radionica planira za Zagreb i druge gradove u Hrvatskoj, "ali uvijek mi je drago kad se mogu vratiti u Pulu i održati radionice tu, kakav je i sada bio slučaj. Želja mi je dodatno približiti ljudima ovaj vid edukacije i upoznati ih sa zanimljivim svijetom glumačkih vještina i alata koji im mogu pomoći na razne načine. Na radionicama kombiniram znanja i iskustva koja sam stekao i vježbe koje sam naučio prvo kao polaznik Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta i brojnih edukativnih radionica te kao student na dvjema glumačkim akademijama i kroz završenu uvodnu edukaciju na Institutu za grupnu analizu u Zagrebu. To je kombinacija vježbi koje razvijaju kognitivne vještine i slobodnog razgovora među polaznicima kroz koji razvijamo govor i slušanje", zaključuje.

Iskustva polaznika

O radionicama najbolje govore iskustva samih polaznika. "Kvalitetna i korisna radionica nakon koje razni smjerovi djeluju znatno prohodniji. Interaktivno iskustvo pojedinca u grupi je konstantno progresivno", veli Jasmin.

"Otišla sam iz znatiželje, bez puno očekivanja, ali dobila sam puno, kroz nekoliko na izgled jednostavnih vježbi dobro vođenih, kod primjene dobiješ super alate", navodi Vera.

- Radionica mi je bila veliki izazov. Usudila sam se i vrijedilo je. Dobivene i podijeljene informacije primjenjive su u svim segmentima života. Veoma kvalitetna prilika koja kroz interakciju s grupom ostavlja još veći dojam, zaključuje Tina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom