PIANOTRON

Mladi glazbenik Zvjezdan Ružić u INK-u predstavio svoj novi projekt: "DELIGHTFUL F" ILI GLAZBENA PRIČA KOJA JE OČARALA PULSKU PUBLIKU

| Autor: Mladen RADIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

U komunikaciji s auditorijem iz kojeg bi ponekad dobio neki komentar ili odgovore na svoja pitanja, pokazao se kao skroman glazbenik koji itekako voli to što radi

Piano plus mellotron jednako je Pianotron, a iza ovog projekta stoji mladi glazbenik Zvjezdan Ružić, čije je ime dobro poznato prije svega ljubiteljima jazza. Preksinoć je konačno došao u Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula kako bi u cijelosti predstavio album "Delightful F".

Ovo je Ružićev već četvrti album, tako da mu iskustva ne nedostaje, što pokazuju i nagrade koje je osvajao, no ovaj put upustio se u avanturu s neizvjesnim ishodom. Unatoč tome što je album naišao na jako dobar prijem kritike, predstaviti ovako nešto uživo je poseban izazov za izvođača i jedinstveni doživljaj za publiku.

Ružić je tako sam, bez kolega za drugim instrumentima u pozadini, iskoračio iz zone komfora i preksinoć došao u Pulu.

Ružić je u INK došao i kako bi nakon 99 dana opet konačno zasvirao pred publikom koja ga ne časti lajkovima nego aplauzma na licu mjesta i zato je bio izrazito motiviran, djelomično zato i što mu je, kako je preksinoć ispričao, jedan pulski novinar rekao da je ovdašnja publika jako zaj...na (ma tko li je to, da nam je znati?!). Ružić je bio pripremljen za svirku, ali i za priču budući da je svaku skladbu najavio i ukratko opisao kako je nastala, ponekad boreći se s tremom što se vidjelo kada je zamuckivao i mučio se završiti rečenice, ali to publici nije odviše smetalo, čak je ispalo simpatično.

U komunikaciji s auditorijem iz kojeg bi ponekad dobio neki komentar ili odgovore na svoja pitanja, pokazao se kao skroman glazbenik koji itekako voli to što radi i u to će uložiti i zadnji atom snage. Naravno, najvažnija je glazba, no Ružić je spreman šaliti se na svoj račun i pričati anegdote iz svog života, a koje su ga inspirirale za pojedine pjesme. Na pozornici je sam, izložen publici od koje se ne želi otuđiti već koju želi uvući u svoju priču.

A ta priča počinje jednim susretom, koji bi možda mogli nazvati fatalnim, kada je ugledao jednu prelijepu djevojku kojoj je potom posvetio skladbu "Delightful F". Na toj prvoj stanici albuma, ali i preksinoćnjeg koncerta, ima puno romantike koja se osjeća već u prvim taktovima. Kombinirajući glasovir i mellotron Ružić će do kraja koncerta proizvesti dijapazon različitih emocija i stilova iako mu je baza u jazzu što se jasno vidi, no ovo nije bio klasični jazz koncert.

Ima ovdje dijelova koji podsjećaju na klasični pop ili pak etno (primjerice, skladba "Barka Rola"), dok "12th Century Man", kojem je prethodila priča o prošlim i sadašnjim životima koja je puno zabavnija kada je Ružić ispriča, ima taj naglašeni retro prizvuk koji se opet, u većoj ili manjoj mjeri, može pronaći u većini skladbi. To ne čudi, s obzirom na zvuk mellotrona kao prvog analognog sintisajzera na svijetu, čije su prve verzije svjetlo dana ugledale još početkom 1960-ih.

U jednom trenutku Ružić pokušava ući u tango ("Milonga") iako su mu rekli da se na tu melodiju ne može plesati. "Sakarun", inspirirana istoimenom plažom i popularnim mjestom za ljetovanje na Dugom otoku, je upravo takva, vedra i opuštena, nekako ljetna i bezbrižna. Zato je "Scissors' Dance" mračna, lišena optimizma, što i ne čudi kada se zna da je potaknuta temom ljubavnih rastanaka.

Koncert se privodi kraju nostalgičnom "Upper meadow" odnosno "Gornja livada" s kojom se Ružić vraća u djetinjstvo u Matulje da bi ga publika, na njegovu veliku radost, pozvala na prvi bis za vrijeme kojeg izvodi "Abundance & Peace", skladbu s kojom završava album "Delightful F", a koja je i neka njegova umjetnička i ljudska poruka svijetu.

- Ja ću ovaj koncert pamtiti, nadam se da će i vama ostati u lijepom sjećanju, poručio je Ružić publici prije nego što je izveo skladbu koja i u studijskoj i u koncertnoj verziji zvuči grandiozno, kao točka na I jedne glazbene priče koja njegovom pripovjedaču za klavirom i mellotronom toliko znači. Kako je atmosfera bila i više nego dobra, a Ružić spreman na sve, još jednom se vratio na bis te premijerno izveo skladbu "Mama", koja je bila poseban poklon publici, ali i njegovoj majci koja je došla na koncert. Inače, obiteljske su veze prilično jake kod Ružićevih, tako da je u publici bio i njegov brat Vedran, također glazbenik, ali i umjetnik čija je izložba postavljena te večeri u Buzetu, a Zvjezdan je o njemu pričao u uvodu skladbe "The book" koja je inspirirana knjigom "Pisma bratu" Vincenta Van Gogha.

Ružić se posebno zahvalio i ton majstoru Fabijanu Lončariću te Dariju Družeti koji se pobrinuo da pozornicu osvijetli pravim svjetlima koja pojačavaju atmosferu.

Jedna glazbena priča tako je preksinoć izvedena i zaokružena na pozornici pulskog gradskog kazališta nakon pauze zbog pandemije. Idući glazbeni događaj na programu INK-a je 13. lipnja, kada nastupa pijanistica Charlene Farrugia Božac.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater