PREMIJERA

Danas prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade: "I CYRANO I DJEVOJČICA" KAO UTOČIŠTE LJUBAVI

Premijera predstave 'I Cyrano i djevojčica'', u režiji argentinskog redatelja Guillerma Balda, iz produkcije Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca je danas u 19 sati u Dram(m)a centru 'Zajc'. Riječ je o neočekivanoj, drugačijoj, latinoameričkoj adaptaciji 'Cyrana de Bergeraca' Edmonda Rostanda. Predstava priča priču o Jeli koja se, prisjećajući se djetinjstva, prisjeća i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Plakat predstave

Plakat predstave


"Prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade, ali i cijelu obitelj, 'I Cyrano i djevojčica'', u režiji nagrađivanog argentinskog redatelja Guillerma Balda u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca bit će premijerno izvedena danas u 19 sati u Dram(m)a centru 'Zajc' (zgrada ex Ivexa). Riječ je o po mnogočemu neočekivanoj, drugačijoj, latinoameričkoj adaptaciji 'Cyrana de Bergeraca', poznate drame Edmonda Rostanda. Predstava priča priču o Jeli koja se, prisjećajući se djetinjstva, prisjeća i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom. Ta ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene. Upravo je to tematski dodirna točka sa originalnim ''Cyranom'', koji u slučaju ove adaptacije, zadržavajući osnovnu premisu, duboko propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti", najavljuju iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Istraživanje pristupa tabu tema

"Djelo proizlazi iz istraživanja o pristupu tabu temama. Tekst 'I Cyrano i djevojčica' bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade", kaže redatelj Guillermo Baldo i dodaje: "predstavu sam počeo pisati sa željom da stvorim kazalište kakvo bi mi puno pomoglo dok sam bio dijete te razmišljajući o onim mogućnostima koje su mi bile uskraćene ili odgođene, ali i o onim prostorima koji su mi bili utočište i rov. Neki od tih prostora bili su kazalište i književnost. Dijalog sa 'Cyranom' pojavljuje se jer me to djelo snažno dirnulo kada sam ga čitao u dobi od 13 godina. Bilo je vrlo lako suosjećati s likom koji vjeruje da ne zaslužuje biti voljen".

Razmjena pisama

Prema najavi, predstava priča priču o Jeli, koja kao već odrasla žena u mislima obnavlja svoje djetinjstvo sjećajući se sebe kao djevojčice koja je ponekad bila i dječak. Naime, Jela, baš kao Cyrano de Bergerac, svojoj prijateljici počinje   pisati ljubavna pisma potpisujući se muškim imenom. Razmjena pisama sve je intenzivnija, a Jela se nađe suočena s novim emocijama koje joj je teško razumjeti.

U predstavi igraju mlade riječke glumice Romina Tonković (Jela) i Ana Marija Brđanović (Roxana).

Predstava je nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih "Kamov".

Scenografiju potpisuju Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. Kostime je prilagodila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Ivan Botički. Prevoditeljica je Nikolina Zidek.

Iz riječkog HNK ističu da je tekst "I Cyrano i djevojčica" Guillerma Balda osvojio Grand prix na Državnom natječaju za dramski tekst za kazalište za djecu Argentinskog kazališnog instituta. I tekst, a potom i tamošnja predstava višestruko su nagrađivani u Argentini, između ostalih predstavi su dodijeljene Nagrada za najbolju predstavu za djecu i Nagrada za najbolju dramaturgiju – Premios Provinciales de Teatro (2021.), Priznanje Nacionalnog kazališnog instituta Argentine na 21. državnom natjecanju predstava za mlade (2018.) i druge nagrade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum