u režiji Paola Tišljarića

Predstava "Vidi kako Lokrum pere zube" u INK-u

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Aljoša Rebolj)

(Snimio Aljoša Rebolj)


Opet smo se dobili priliku raširiti na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta koje je prošlo višemjesečno renoviranje zbog koje se u zraku i dalje osjeća miris novog namještaja.

Taj miris je samo pojačao atmosferu za predstavu "Vidi kako Lokrum pere zube" u režiji Paola Tišljarića, nastala prema romanu Ivane Lovrić Jović, u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, gdje je u pozadini priča o jednoj dobrostojećoj dubrovačkoj obitelji kroz perspektivu više žena, pripadnica različitih generacija. U prvom planu je lik Antice u čijoj se glavi, izgleda, sve ovo događa.

Povod je smrt jednog muškog lika, njenog cijenjenog, a smrt je kao i obično prilika za pogled unatrag, ne toliko prilika za novi početak koliko za rekapitulaciju pogotovo kada se iz te strukture makne osoba koja je svima bila važna. Uz talijanske opere arije i evergreene, uz promjene odjeće iz bijele u crnu, prikladnu za karmine, likovi pokušavaju održati ravnotežu između svojeg unutrašnjeg svijeta, onog što čuvaju u sebi i onog što je vani.

Njihovi osobni ratovi isprepliću se s pravim ratovima i razaranjima, u ovom slučaju njihovog Dubrovnika. Priča koja može biti istinita, ali ne mora jer sjećanje, kao što netko reče, nije apsolutna kategorija, pa zašto bi se sve ovo moralo uzeti doslovce i kao nešto pouzdano. Što onda ostaje na kraju? Večera koja se može nazvati gozbom s podignutim čašama u znak zdravice.

Sve je to lijepo postavljeno, nije predugo, iako se predstavi ne žuri poentirati ili barem približiti raščišćavanju nekih stvari, a ne znam je li to namjerno. Možda se htjelo dati prostora da se što bolje predstave i upoznaju likovi, da se vidi kako "dišu" i da se postavi jasna razlika između generacija?

- Nijedan roditelj na svijetu ne razumije svoje dijete, kaže se u predstavi. Ipak to dijete ne može nego odrasti i krenuti dalje, s ili bez utega koje je dobilo u svojoj obitelji.

Marija Šegvić utjelovila je Anticu, Sandra Lončarić odglumila je njezinu majku Lunette, Mirej Stanić u predstavi je Antičina baka Anne, dok Anja Đurinović glumi kćer Nušu, a Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić i Bojan Beribaka članovi su kora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter