FESTIVAL MALIH FORMI

Predstavom "Fešta" Teatra Exit večeras završava treće izdanje: Iznimno bogat i dobro posjećen program Bembo Festa u Balama

| Autor: Vanesa Begić
Predstava »Kad svijeće dogore« otvorila je ovogodišnji 3. Bembo Fest (Arhiva Glasa Istre)

Predstava »Kad svijeće dogore« otvorila je ovogodišnji 3. Bembo Fest (Arhiva Glasa Istre)


Gostovanjem Teatra Exit s predstavom »Fešta« - a riječ je o autorskom projektu Josipe Anković i Josipa Ledine, gdje oni i glume - večeras ispred palače Bembo u Balama, s početkom u 21 sat, završava treći po redu Bembo Fest - Festival malih formi.

Sjajne predstave

- »Fešta« je mnogo više od puke komedije. S izvedbene strane njome se propitkuje odnos publike i glumaca, kao i njihovo međusobno prožimanje, te se utvrđuje neodvojivost tih dviju cjelina. S druge strane, ovo je priča o vezama, brakovima, međuljudskim odnosima i životu u suvremenom dobu, navedeno je u najavi ovoga programa.

Jasminka Mesarić, voditeljica Teatra Fort Forno, ususret festivalskoj završnici kazala je da su organizatori iznimno zadovoljni ovogodišnjim izdanjem Bembo Festa - Festivala malih formi, koji je u Balama počeo 18. lipnja.

Jasminka Mesarić - iznimno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Jasminka Mesarić - iznimno zadovoljna ovogodišnjim izdanjem (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Imali smo sjajne predstave na programu, a ove godine i posebno bogat program za djecu, te prvi put i dva koncerta, zatim druženja, publiku iz raznih krajeva Istre i šire. Kao organizatori, jako smo zahvalni Turističkoj zajednici Bale i Općini Bale, što se ovaj festival održava, željeli smo da Bale imaju taj kulturno-umjetnički sadržaj kako početkom te krajem sezone, tako i u ljetnim mjesecima, a predivna pozornica ispred palače Bembo govori sama po sebi. Već smo u pripremama za iduće, četvrto izdanje ove manifestacije. Profesor Robert Raponja i ja razmišljamo o predstavama za iduću godinu, a još niti ovo izdanje nije završilo. Ove godine sve su predstave odigrane ispred palače Bembo, a vrlo sam sretna da nas je pratilo sjajno vrijeme, bila je velika sreća što niti jednu predstavu nismo morali odgoditi ili otkazati. Posebno me raduje i suradnja s izvrsnim Teatrom Naranča iz Pule, našim »susjedima«, imaju vrlo kvalitetne i zanimljive predstave i bile su sjajno posjećene - kako one za najmlađe uz izvrsnu interakciju s djecom, tako i predstava iz Scene15+ »Istrijanske navade«, koja je bila iznimno dobro posjećena te vrlo zabavna, ističe Mesarić.

Programi za djecu

Ona također navodi da su ove godine imali najviše do sada programa za djecu, te namjeravaju organizirati da srijeda bude ubuduće rezervirana za dječje predstave, odnosno da srijeda bude dan za Mali Bembo.

Bembo Festo u Balama je održan treći put, a u suradnji Mon Perina, Općine Bale, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu te uz pokroviteljstvo našeg lista.

Ovogodišnji Festival je počeo 18. lipnja gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato predstavom Sándora Máraia/Christophera Hamptona »Kad svijeće dogore« u režiji Branka Ivande, a glumili su Siniša Popović, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić/Iva Mihalić. Kazalište Moruzgva gostovalo je s predstavom Ivana Lea Leme »Čudo«, gdje su glumili Ecija Ojdanić i Matija Šakoronja. Gradsko kazalište Požega bilo je prisutno s predstavom Alana Ayckbourna »Guja u njedrima« u režiji Rajka Minkovića. Glumili su Ines Bojanić, Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić/Ružica Maurus. Održan je i koncert »Music of Stage and Screen«, a izvođači su bili Danijela Pintarić, sopranistica i Darko Domitrović, klavirist.

Teatar Naranča gostovao je s predstavom Gorana Mihovilovića »Istrijanske navade« u režiji Majkla Mikolića. Upriličen je i koncert Anastasiie Groshko & banda, kao i gostovanje skupine Collettivo Terzo Teatro, Gorizia s predstavom Maura Fontaninija »Lopov, dva vjenčanja i sprovod«. Koncert su održali i Saša Miočić i Ivan Đuričić.

Što se tiče festivala Mali Bembo, upriličene su predstave »Cvrčak i mrav« Teatra Naranča u režiji Katje Rabar, zatim autorski projekt Lina Brozića, također Puljanina, i Ane Cmrečnjak »Bum, tres, tras«, u režiji još jednog Puljana s osječkom adresom, Nenada Pavlovića, a održana je i promocija slikovnice »Sunčasta« i razgovor s autorom Zoranom Vakulom. Gradsko kazalište iz Požege predstavilo se djelom »Carevo novo ruho«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of