BEZ PROTFELJA

Bolna, ali uvijek aktualna komedija

| Autor: Vanesa Begić
(Foto Kazalište Ulysses/Gradsko pozorište Podgorica)

(Foto Kazalište Ulysses/Gradsko pozorište Podgorica)


Brojna je publika aplauzima nagradila izvedbu predstave Stevana Koprivice "Bez portfelja" Gradskog pozorišta Podgorica, koja je u sastavu kazališnog festivala RUTA i Kazališta Ulysses preksinoć uprizorena na Velikom Brijunu u ljetnom kinu. Predstavu je režirao Branislav Mićunović, a u glumačkom ansamblu su Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin i Ivana Mrvaljević.

"Bez portfelja" je, upravo kako je i najavljeno, bolna komedija u kojoj se tretiraju ljudi koji su iznad ili ispod jedne linije u životu društva.

"Višestrukost ljudske zbilje"

Neka vrsta polazne teme odnosi se na čuvenu Nušićevu "Ministarku", a tu su suptilno analizirane sve prizme, mogućnosti i nijanse dobivanja vlasti, gdje predstava vrlo jasno progovara o svima nama, sada i ovdje, o tome kakvi smo i kakvi ne bismo trebali postati.

Pokazuje i ono što bi poznati talijanski književnik Luigi Pirandello definirao kao "višestrukost ljudske zbilje" i istu takvu "višestrukost" obrazaca ponašanja, gdje smo svi mi jedan, nijedan i sto tisuća ovisno o kontekstu, situaciji i interesima.

- Imao sam namjeru napisati još jednu komediju. Ispočetka, postojala je namjera da se oslonim na Branislava Nušića, kao što se on oslanjao na Gogolja. Da napravimo ogled – što bi bilo s njegovom ministarkom u našem vremenu, u našim prostorima. Stvarnost vremena u kojem živimo, ova neviđena kolekcija oksimorona, uvjerila me, dodajmo tu i argumentacije redatelja Branislava Mićunovića, da je izlišno i deplasirano praviti transmisiju Nušića u naše okolnosti. Sveli bi se na, tko zna koju po redu, reciklažu, naveo je autor Stevan Koprivica.

No, takve priče su atemporalne, i uvijek prigodne za uprizorenje jer "borba" za vlast ili za biti nešto što nismo, prikazati se drukčijim, boljim, uspješnijim, to je, nažalost vrlo česta "želja", ili boljka mnogih osoba koje su nesigurne, nesposobne, netalentirane, a kojima vlast ili biti iznad nekoga znači sve u životu. Ne birajući pri tome sredstva.

Vlast, nesigurni i nesposobni

Prisjetimo se usput Machiavellija, makijavelizma i ostalog. O tim temama mogu se pisati romani i romani, studije i čitavi traktati, a da to pitanje bude i dalje aktualno, svježe i da se nikada ne dođe do konačnog odgovora. Da se ne razazna što to u ljudima ima da čine to što čine. Da (ne)moralne ponude budu uvijek aktualne i da povijest ne bude uvijek učiteljica života u smislu korektiva.

Predstava, što se tiče dužine trajanja, nije ni prekratka niti preduga, taman za »apsolvirati« još jednom ovu temu. Stilska neujednačenost dolazi do izražaja više na početku, dok kraj ide crescendom i u dramaturškom i u glumačkom smislu.

Večeras "Bog masakra"

I u nastavku ovogodišnjeg programa Regionalna unija teatra RUTA donosi na Brijunima zanimljive predstave. Mestno gledališče Ljubljana gostuje večeras na Malom Brijunu s predstavom Y. Reza "Bog masakra" u režiji Diega de Bre. Predstava igra na pozornici tvrđave Minor, a glume Jana Zupančič, Uroš Smolej, Iva Kranjc Bagola i Sebastian Cavazza.

U ponedjeljak, 28. kolovoza, na Velikom Brijunu igra predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva "Mirna Bosna" B. Lalića. Redatelj predstave je Saša Peševski, a igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.
U srijedu, 30. kolovoza, Dramski teatar iz Skoplja gostuje s predstavom Rumene Bužarovske "Moj muž". Redateljica je Nela Vitošević, a igraju Sara Klimoska, Emilija Mičevska Trajković, Natalija Teodosieva i drugi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini