IZVEDEN NA VELIKOM BRIJUNU

KONCERT ZA ŽLICE I GITARU: Metafore, trubaduri, realnost i glazba

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Cabaret - koncert za žlice i gitaru" Nikole Nedića i Maria Joveva (Danilo MEMEDOVIĆ)

"Cabaret - koncert za žlice i gitaru" Nikole Nedića i Maria Joveva (Danilo MEMEDOVIĆ)


Mjesto radnje bilo je sugestivno dvorište Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, a protagonisti Nikola Nedić i Mario Jovev, koji su ujedno i autori ovoga projekta

U sastavu bogate sezone Kazališta Ulysses na Velikom Brijunu sinoć je upriličena brijunska premijera predstave "Cabaret - koncert za žlice i gitaru", u koprodukciji Teatra Exit i Kazališta Ulysses.

Ispit iz glume

Mjesto radnje bilo je sugestivno dvorište Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, a protagonisti Nikola Nedić i Mario Jovev, koji su ujedno i autori ovoga projekta. Zasigurno je mnoge zaintrigiralo kako to, u samome naslovu, koncert za žlice i gitaru. Žlice, da baš one žlice, koje imamo u svakom kućanstvu, su tu postale ravnopravni glazbeni sudionik ovoga koncerta, uz gitaru, koja je u biti jedan od najidealnijih instrumenata za takvu vrstu kabaretske predstave i komorne izvedbe.

Dva lika. Tišina ovog rajskog otočja. Topla kolovoška noć. Glazba. Politika. Bez nje ne možemo, makar ne direktno, makar indirektno, uz aluzije, stihove prepune metafora na današnje vrijeme, ljude, probleme i fenomene. Tu je dakako i mandolina, a kuhinjske žlice poslužile su dijelom parodiji, dijelom drukčijem načinu predstavljanja, otkačenijem, nekonvencionalnom, a u biti, što je u kazalištu danas konvencionalno, možemo se upitati.

Mi i oni

Red uglazbljene poezije, red suvremenoga života, red trubadurskoga kazivanja o svom, našem, tuđim, našim, njihovim životima, nama i njima, ovima i onima, manje i više duhovito, metaforički i realno, uz glazbu, misli, riječi i glumu - verbalno i neverbalno, uz glas i tišinu.

Imamo Lidl, ali ne Kraš i slično, glase njihove poruke u stihovima, interpretirane na kabaretski način.

Važno je istaknuti i da je taj autorski projekt nastao na temelju njihovog ispita iz glume na Studiju glume i medija Sveučilišta u Rijeci, gdje su im mentori bili Lenka Udovički i Rade Šerbedžija. Nakon ispita, koji je izveden na sveučilišnom kampusu, predstavu su igrali kao kabaret po riječkim klubovima, a četiri izvedbe odigrali su i u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu božićnih programa. Zagrebačka premijera ove predstave održana je 13. veljače u Teatru Exit.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum