VEČERAS U HUIU GALERIJI

OTVORENA IZLOŽBA LJILJANE BARKOVIĆ: "I papir na kojem je crtež ima određenu debljinu i može, konceptualno, biti objekt"

| Autor: Zoran ANGELESKI


- I papir na kojem je crtež ima određenu debljinu i mogao bi, konceptualno, biti objekt. Propitujem odnos objekta i slike. Dokidanje granica među njima kao i ispitivanje granica slike unutar slike jest nešto što me trenutno jako zanima.

U ovoj sam seriji dodala i medij stakla pa sam povezujući dvije staklene stijene u jedan hermetični kubus, dobila prostor s unutarnjom svjetlošću. To se ne može baš lako dobiti na slici, s time da se ovdje može rad gledati sa svih strana. Trodimenzionalni radovi problematiziraju status slike u objektu, rekla je večeras prilikom otvaranja svoje izložbe "Fragmentacije 3" u pulskoj Galeriji HUiU autorica Ljiljana Barković.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Stavljajući težište na objekte (slikoobjekte), u kojima se bavi slikom unutar slike u objektu, u fokusu je cjelovita slika, koja zbog medija stakla ima sposobnost da prima u sebe različitu količinu svjetlosti, ovisno o vanjskim uvjetima.

Ova eksperimentalna višegodišnja autoričina serija radova propituju odnos klasičnog pristupa slikarskom djelu - slici u doba digitalizacije, fragmentiranih slika, te društva koje ima tendenciju urušavanja i ponovnog sastavljanja tradicionalnih vrijednosti.

- Propitujem aktualnost slikarskog pristupa te lišavanja suvišnog u njemu, kako bi se kroz redukciju iščistila esencija slikarske težnje - novi bespredmetni svijet. Redukcijom na geometrijske oblike i boju vraćamo se u onu već poznatu, manje ili više aktualnu likovnu preokupaciju: kako osamostaliti sliku od predmeta; tako da slika postaje svijet sam po sebi, pojašnjava Ljiljana Barković. Izložba će biti otvorena do 13. ožujka, a moći će se pogledati od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Ljiljana Barković (Rijeka, 1980.), diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine, a od 2015. asistentica je na slikarskim kolegijima te na kolegiju 'Staklo' na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Ostvarila je 14 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi. U Puli je već izlagala prije pet godina, ali tada slike većeg formata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini