U PETAK U NOVIGRADSKOJ ZAJEDNICI TALIJANA

O umjetnosti danas, magiji i sasvim novim perspektivama

| Autor: Tea TIDIĆ
"Shema mehanizma sistema suvremene umjetnosti" - detalj s radionice Dragane Sapanjoš

"Shema mehanizma sistema suvremene umjetnosti" - detalj s radionice Dragane Sapanjoš


"Vogliamo, vogliamo, vogliamo una magia! Che i brutti, i cattivi, li porti tutti via" - naziv je to izložbe koja će se otvoriti 10. lipnja 2021. u 19 sati u Zajednici Talijana u Novigradu, te je to ujedno posljednja etapa putujućeg tečaja umjetnosti u organizaciji Zajednice Talijana Crassiza u više Zajednica Talijana Bujštine.

"Umjetnost danas" naslovljen je tečaj umjetnosti za amatere, koji je međunarodna umjetnica s novigradskom adresom, Dragana Sapanjoš osmislila na poprilično neobičan način, u usporedbi s uobičajenim konvencionalnim tečajevima umjetnosti.

"Nije me briga kako crtate, ovdje morate naučiti razmišljati, izraziti koncept i opravdati ga. Morate prepoznati slabosti svog rada i pretvoriti ih u snagu i priliku", kaže Sapanjoš.

To je bio i lajtmotiv ovog tečaja umjetnosti. Razgovaralo se i proučavalo velike majstore suvremenosti, kao što su Gino de Dominicis, Damian Hirst, Paola Pivi, Maurizio Cattelan, Francesco Vezzoli..., analiziralo njihova djela i njihove izbore, raspravljalo o njihovom radu i životu; jer umjetnost jest - život.

Ali, umjetnost je i tržište, a tijekom radionica nije nedostajalo analiza onoga što tržište umjetnina jest, a što nije, u svakom slučaju pokušavalo se razjasniti koji su zadaci unutar sustava umjetnosti, tj. nastojalo se prepoznati koju ulogu igraju u ovoj industriji koja se temelji na pojedincu, kreativnosti, posjedovanju i moći.

Nije nedostajalo ni zabavnih tema, kojima je Sapanjoš pokušala navesti svoje učenice da izađu iz svojih "zona komfora", da bi ih dovela u perspektivu na potpuno novi način u odnosu na sliku koja je već ranije viđena.

A na uobičajeno pitanje: "Opišite tečaj koji ste održali", odgovor je uslijedio slikom, za koju vjerujemo da ilustrira Draganinu zamisao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum