SKUPINA LJUBITELJA FOTOGRAFIJE "ISTOK U OBJEKTIVU"

MARIO MIHALJEVIĆ: Iako nam je Istra majka, Slavonija nas je objeručke prihvatila i zagrlila

Okovani pandemijom, a oslobođeni tereta poslovnih normi ili obiteljskih odnosa, Instagram grupa služila nam je kao svojevrsna terapija. Skriveni motivi, licemjerje, neiskrenosti - ako ih je i bilo, nikoga nisu pogađale. Nisu mogli. Mislim, zapravo, da je temelj naše zajednice naša igra, tjedni foto-izazov, veli Mario Mihaljević

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Skupina ljubitelja fotografije "Istok u objektivu" djeluje već neko vrijeme u Slavoniji, a povezanost s Istrom sastoji se u činjenici da među članovima grupe ima i umjetnika iz Istre. O djelovanju ove skupine razgovarali smo s jednim od začetnika, Mariom Mihaljevićem.

- Kako je nastao Istok u objektivu?

- Zahvaljujući Marini Hunjadi, našoj "Kevi" koja je otvorila grupu na Instagramu, a onda i inicirala prvo upoznavanje na izložbi "Živjeti s Dravom" na kojoj su bile izložene fotografije mnogih iz naše grupe. Naravno, dio se tu ljudi poznaje od ranije, neki su prijatelji, drugi radni kolege… no, u načelu, bili smo skupina stranaca. Pseudonimi na Instagramu. Kad gledam danas, s vremenskim odmakom, mislim da nam je upravo ta (polu)anonimnost pomogla u povezivanju. Okovani pandemijom, a oslobođeni tereta poslovnih normi ili obiteljskih odnosa, Instagram grupa služila nam je kao svojevrsna terapija. Skriveni motivi, licemjerje, neiskrenosti - ako ih je i bilo, nikoga nisu pogađale. Nisu mogli. Mislim, zapravo, da je temelj naše zajednice naša igra, tjedni foto-izazov.

Istok u objektivu

Odabere se tema, svi koji žele sudjeluju sa svojim fotografijama. Bilo je tu pravih majstorija, no često bi - i to na račun fotki za koje smo svi znali da su bolje - pobjeđivao najduhovitiji uradak. Grupa je, naprosto, mjesto gdje jedni drugima popravljamo dane. Posebno je to bilo vrijedno tijekom prošle, grozne godine. Istovremeno, pomoglo je da se mi koji nismo "pravi" fotografi ne osjećamo isključenima, ali i poticalo nas na nove kadrove, na učenje. I dalje se igramo. I dalje nas to raduje.

- Koji su Vaši glavni ciljevi?

- Poticanje svih oblika kreativnog izražavanja. Ponajviše, jasno, na području fotografije. Ona nas je povezala i ona će uvijek ostati u središtu našeg interesa. Želimo promovirati naš kraj, njegove običaje i manifestacije, te posebno prirodne ljepote. Slavonija i Baranja pune su ljepota koje želimo podijeliti s cijelom Hrvatskom.

- Kako ste se povezali s umjetnicima iz Istre?

- Premda su pravi majstori kadrova slavonske ravnice naši su Olja i Aljoša iz vaših krajeva; Olja je Riječanka, Aljoša Puležan. U Slavoniju ih je dovela ljubav. Prava i istinska ljubav na prvi pogled, prvi miris i prvi okus Slavonije. Tu su stvorili dom, no istina je da bez mora ne mogu i često se vraćaju "kući". "Iako nam je Istra majka, Slavonija nas je objeručke prihvatila i zagrlila", kaže naša "teta" Olja. Kroz prijateljstvo s Marinom rođena je ljubav prema fotografiji. Ona ju je gurala, kritizirala i usmjeravala i sada... Olja objektivom ispriča više riječi nego što ih može izreći. A to je, vjerujte, pravi uspjeh.

Aljoša Monar

Aljoša Monar

Aljoša, naš Pomorac-Zamorac, propali bubnjar i zaljubljenik u fotoopremu, fotografijom je zaražen još od srednje škole. "Moj je stari volio klikati". Tako je počelo, na očevom Zenitu, na filmu, u Foto klubu Pula. Danas nas časti svakodnevno fotkama sa svojih putovanja. Uljepša nam jutra, podneva i večeri tim ludim zalascima s Tenerifa, ledenjacima s Islanda, polarnim svjetlom iz Norveške...ali najdraže nam je kroz njegov objektiv vidjeti – Osijek.

- Postoji li mogućnost suradnje s fotografskim udrugama iz Istre?

- Apsolutno. Želimo se širiti, razvijati, upoznavati… No, isto tako, jasno nam da se prije toga trebamo (re)definirati. Očito je, naime, da rastemo. Donedavno smo bili smo grupa neprimjerena naziva (i ne, nećemo ga otkriti), a sada imamo ime, logo, stickere i velike planove. Ozbiljno razmišljamo o osnivanju udruge Istok u objektivu. Ako napravimo taj korak, sigurno je da nećemo na njemu stati. Ideja je mnogo i nije nam teško zamisliti se u nekakvom zajedničkom projektu s kreativcima i entuzijastima iz Istre. Siguran sam, recimo, da bi ih oduševili i kadrovi, ali i razne druge delicije Slavonije i Baranje. Svi smo mi, naime, prikriveni hedonisti, a upravo nam je gastronomija, uz fotografiju, druga bitna odrednica grupe. Zato, pozivamo vas, krenite prema istoku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum