U CENTRU VIZUALNIH UMJETNOSTI "BATANA"

Uzbudljiv doživljaj virtualnog putovanja svijetom


U Centru vizualnih umjetnosti "Batana" otvorena je međunarodna izložba posvećena baštini. Fotografi, mahom mladi autori iz više od dvadesetak zemalja svijeta - Armenije, Austrije, Belgije, Cipra, Češke, Čilea, Ekvadora, Estonije, Južne Afrike, Lihtenštajna, Luksemburga, Kanade, Moldavije, Poljske, Rusije, SAD-a, Slovačke, Španjolske, Tunisa, Škotske, Ukrajine i Urugvaja, u fokus svog interesa stavili su povijesne, prirodne i kulturne znamenitosti svog zavičaja, svega onog što njihovu zemlju čini posebnom, drugačijom, originalnom i naposljetku prepoznatljivom.

Fotografske reportaže o baštini

- Ovaj izbor pogleda na okoliš mladih iz brojnih zemalja svijeta potvrđuje unikatnost i originalnost baštine i stvara uzbudljiv doživljaj virtualnog putovanja svijetom. Toliko toga nam je približeno, postaje nam blisko i stvara užitak. Gledano iz perspektive dinamike, životne fotografije i fotografskih "reportaža" o baštini izdvajaju se one koje se odnose na nematerijalnu baštinu, na nošnje, koje nose suvremenici, na običaje, koji uvijek djeluju egzotično, jer im se uglavnom prvotni smisao pogubio. To su fotografije živih čuvara i ljubitelja tradicije, piše u pratećem katalogu izložbe "2018. Međunarodni fotografski doživljaj baštine", koju je i ove godine u našu zemlju doveo Hrvatski fotosavez.

Izbor radova potpisuje Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, koja je također, odgovorna za izložbu u izložbi "Nebo u moru", čiji su autori članovi Društva osoba s invaliditetom Rovinj: Ana Bajuk, Zvonimir Kancelir, Tena Maršić, Ivan Stepanov, Korina Šuran, Gianni Velan, Mihaela Zaharija i njihova voditeljica Jelena Petranović.

Fotografije bez aparata

- Ovom izložbom fotografija bez foto aparata htjeli smo pokazati/prikazati naše more. Postupak nije bilo jednostavan, radili smo korak po korak i na otvorenom. Dakle, nismo koristili laboratorij već sve to (u)radili na dnevnom svijetu dobivši tako jedan svjetlopis kojim smo prikazali naše more i igru svjetla na emulziji foto papira, rekla je na otvorenju izložbe "Nebo u moru", Zlata Medak, koja je potom svečano otvorila i drugu izložbu posvećenu baštini kazavši da je baština korijen našeg identiteta.

- Fotografiranje baštine važan je motiv u odgoju mladih, jer fotografija uči gledati pozornije, ciljano, Jača opažaj za razlikovnost, snaži senzibilitet za lijepo, uči poštivati starinu. Baština je naime, korijen identiteta, ona ljepota u različitosti koja je ujedno i podrška unikatnom i individualnom, podrška o ideji o jednakosti svih ljudi i njihovih kultura i običaja, rekla je na otvorenju izložbe Zlata Medak. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom