izložba stripa

LAMPARNA: Ivana Armanini i KOMIK od A do Z

Pored stripova Ivane Armanini, na izložbi je predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora

| Autor: Branko BIOČIĆ
S otvorenja izložbe stripa

S otvorenja izložbe stripa


U labinskoj galeriji DKC-a Lamparna u petak je otvorena samostalna izložba svjetski priznate underground strip autorice Ivane Armanini, Zagrepčanke s ljubljanskom adresom "KOMIK od A do Z". Druga je to po redu izložba u sklopu ciklusa "Akumulator 2", kojega je njegov autor i voditelj galerije Lamparna Damir Stojnić osmislio kao pokušaj iznalaženja onog višeg izvora snage po kojem se određena obična radnja ili objekt mogu transponirati iz tijeka svakodnevice u sferu umjetnosti, utječući i na razvoj naše percepcije pojavnog svijeta.

Underground strip

Pored stripova Ivane Armanini, na izložbi je predstavljen i nagrađeni, 18. broj tiskanog albuma Komikaze s radovima više od 20 autora. Otvarajući izložbu Stojnić je, između ostaloga, rekao: "Ivana Armanini je poznata i priznata strip crtačica takozvanog underground stripa. Od 2002. vodi, uređuje i izdaje strip časopis Komikaze koji je prošle godine u francuskom gradu Angoleme dobio nagradu za najbolje alternativno strip izdanje što je jedna od najprestižnijih europskih nagrada.

Njezini stripovi na ironičan način komentiraju svakodnevicu, uključujući čak i njezin osoban život. Ivanini komentari su duhoviti, ali i vrlo oštri. Budući da u njezinim stripovima možemo popratiti i dijelove naših osobnih života, često imamo osjećaj da se izravno obraćaju nama, kao da nas pomalo zafrkavaju. Često u stripovima progovara o aktualnim događajima, od pandemije pa sve do čestih uličnih prosvjeda u Sloveniji gdje trenutačno živi, istaknuo je Stojnić.

Razgled uz najavu

Izložba u Lamparni, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, je otvorena do 5. lipnja, a može se razgledati isključivo uz prethodnu najavu, radnim danom od 10 do 15 sati.

Ivana Armanini (1970., Zagreb) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1995., a 2002. godine osniva "Komikaze" – međunarodnu mrežu za proizvodnju i promociju autorskog stripa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter