PREMIJERA U INK-u

KRALJEVIĆ I PROSJAK: Raskošno uprizoren Twainov klasik

| Autor: Mladen RADIĆ


Dora Delbianco i Luka Mihovilović kao dramaturginja i redatelj nisu imali lak posao prebaciti opsežan Twainov tekst u dječju predstavu i posložiti ga tako da djeluje smisleno

Velikim aplauzom počastila je publika glumački ansambl i kompletnu ekipu predstave "Kraljević i prosjak" koja je preksinoć izvedena na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i namijenjena je prije svega djeci, no i odrasli se mogu zabaviti.

Lijepe animacije

Dora Delbianco i Luka Mihovilović kao dramaturginja i redatelj nisu imali lak posao prebaciti opsežan Twainov tekst u dječju predstavu i posložiti ga tako da djeluje smisleno, no odlično su se snašli, kao i cijela ekipa. Ovo je rezultat timskog rada i to se vidi. Gluma i režija idu ruku pod ruku s odličnom scenografijom i songovima (koji ne traju unedogled), dok imamo lijepe animacije koje popunjavaju pozadinu, a glumci paradiraju scenom savršeno napravljenim kostimima za što je kao i uvijek zaslužna Desanka Janković. Nakon vrlo kratkog uvoda zavjesa se podiže i malim gledateljima i njihovim roditeljima ukazuje se raskošno uređena pozornica. Mihoviloviću je jasno koliko je taj vizualni dojam bitan te se angažiranje scenografkinje Paole Lugarić i Noemi Ribić koja se pobrinula za animacije i vizualni idenitet pokazalo kao pun pogodak.

Kraljević i prosjak (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Nema dugih pauzi da bi se namjestila scena, sve se odvija jedno za drugim od Strvinarskog trga do kraljeve palače i natrag. Ako su mladi glumci i glumice Dramskog studija INK-a pritom imali neku tremu, jer ipak je to premijera pred punim kazalištem, nismo je osjetili. Koliko god predstava bila vizualno i auditivno jaka, ona mora imati neku priču, pa nakon što kraljević i prosjak zamijene mjesta treba nekako od toga stvoriti priču koja u izvorniku postoji, treba objasniti motivacije brojnih likova i sve pripremiti da kraj bude dovoljno logičan.

Pritom sve to treba stati u sat vremena, tako da "Kraljević i prosjak" u drugom dijelu stavlja malo veći naglasak na priču, pa imamo scenu suđenja i sl.

Smiješni negativci

Mala publika jako je dobro primila likove, pogotovo negativce koji kolikogod da su mračni, oni moraju biti malo smiješni da se zna da nisu nepobjedivi. Dok Petra Kovačić i Noa Pavlinović ovdje prilično sigurno vode kao naslovni likovi (u alternaciji je i Noel Smailbašić), Mirjana Andrić ističe se kao zla baka Joanna Canty koja će na koncu dobiti ono što je zaslužila, a slično je i s Ninom Peruško u ulozi pokvarenog i prepredenog Lorda Herforda.

Kraljević i prosjak (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Ako se dobro sjećamo, lik Milesa Hendona je u originalu puno prisutniji, no kako nije bilo vremena da se baš sve razvije, Moris Nikolić napravio je u zadatim okvirima jako dobar posao, kao glas razuma koji će pomoći u raspetljavanju cijele zavrzlame.

Cijela glumačka ekipa napravila je odličan posao. pa su tu još i Nola Kliček u efektno karikiranoj ulozi kraljice (u alternaciji je Tara Buić), Lana Crnogorčić, Melissa Malešević/Mark Marić, Donata Butković/Alja Erjavec, Katarina Crljenko, Matea Kontošić, Gaia Stojšić, Una Baćac, Tara Buić, Karlo Nemet, Mark Marić i Donata Butković. Oblikovatelj svjetla je Elvis Butković. Za koreografiju zaslužna je, kao i uvijek, Andrea Gotovina, a za stihove songova Lana Crnogorčić i Luka Mihovilović, koji potpisuje i glazbu. Asistentica pri projektu je Sanela Hasanbegović. Reprize predstave održat će se od ponedjeljka do subote.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini