SELEKTIRANI TEMATSKI PROJEKT HDLU-a ISTRE

JA I MOJA OSOBNOST: Umjetnička vrijednost nastaje u susretu ideje i medija

Izlažu Fanita Barčot-Nikolac, Domagoj Barić, Heda Gartner, Dejana Gott, Lana Gržetić, Saša Jantolek, Dario Jurjević, Petra Kinkela, Branko Kolarić, Silvana Konjevoda, Vera Kos-Paliska, Branko Kukurin, Slavica Marin, Zdravko Milić, Mladen Milotić, Jadranka Ostić, Karlo Paliska, Sanja Pribić, Ankica Ribarević, Hanibal Salvaro, Mirta Savani Profeta, Mirna Sišul, Vedran Šilipetar, Mirjana Tomašević Dančević, Ljiljana Vlačić, Matilda Zanini i Andrej Zbašnik

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Izložba u sklopu selektiranog tematskog projekta Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre "Ja i moja osobnost/Me and my personality" može se razgledati do 4. kolovoza u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre u Zagrebačkoj 4 u Puli.

Svojim su se radovima predstavili Fanita Barčot-Nikolac, Domagoj Barić, Heda Gartner, Dejana Gott, Lana Gržetić, Saša Jantolek, Dario Jurjević, Petra Kinkela, Branko Kolarić, Silvana Konjevoda, Vera Kos-Paliska, Branko Kukurin, Slavica Marin, Zdravko Milić, Mladen Milotić, Jadranka Ostić, Karlo Paliska, Sanja Pribić, Ankica Ribarević, Hanibal Salvaro, Mirta Savani Profeta, Mirna Sišul, Vedran Šilipetar, Mirjana Tomašević Dančević, Ljiljana Vlačić, Matilda Zanini i Andrej Zbašnik.

- Umjetnost je u neraskidivoj vezi sa životom i kao što nam život u svakom trenutku nudi cijeli spektar mogućnosti prisiljavajući nas na izbor, u procesu stvaranja umjetničkog djela uvijek je prisutno bezbroj putova i stranputica, a odluke nas vode k stvaranju umjetničkog djela ili pak do potpunog promašaja. U tom procesu sklad između racionalnog i intuitivnog je nužnost.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Ova teza u prvom trenutku djeluje zbunjujuće, budući da se intuicija razlikuje od logičnog zaključivanja. Stvarati umjetničko djelo isključivo instinktivno, intuitivno, u stanju transa ili automatizmom koji isključuje utjecaje racionalnog, pokušaj je koji vodi prema apsolutnom neuspjehu. U počecima nadrealizma pokušalo se stvarati na takav način, ali dobiveni rezultati bili su lišeni bilo kakve umjetničke vrijednosti. Ovakav proces, promatramo li ga kroz sve vrste umjetničkog izraza, daje slične rezultate.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Poezija i proza pisane automatizmom daju zbrku riječi bez ikakvog značenja, a doživljaj i uzbuđenje čitatelja ravni su onome dok čita telefonski imenik ili tekst na jeziku koji ne poznaje. U likovnoj umjetnosti to je donekle složenije.

Šarakanje i automatsko razlijevanje boje moglo bi igrom slučajnosti biti i zanimljivo, ali uglavnom bi se svelo na umazano platno bez ikakve umjetničke vrijednosti, istaknuo je predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin i napomenuo da "u ovom projektu od umjetnika očekuje da svijetu oko nas pokažu da ljepota nije nestala i da nam je nužna, da je oduvijek ovdje, u svakom djeliću naše pojavnosti, i da zapravo moramo uvijek iznova učiti kako gledati. Ono što je u konvencionalnom smislu ružno, u umjetnost otvara prostor raznolikosti, ono je drugačije, pobuđuje na istraživanje".

Izložba se može pogledati radnim danima od 9 do 15 sati do 4. kolovoza.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini