MLADI U FOKUSU:

Izložba u rovinjskoj Photo Art Gallery "Batana": Snovite slike Vukovara  

| Autor: Aleta BRATTONI
Rovinjski umjetnik Ivan Tanković Kićo svoje djelo "Vodena ruža" darovao je vukovarskoj školi koju polaze mladi i talentirani umjetnici

Na izložbi "Vukovar - portret grada camerom obscurom" predstavljeni su radovi vukovarskih osnovnoškolaca nastali navedenom tehnikom, pretečom današnjih fotoaparata. Fotografije koje portretiraju Vukovar nastale su tijekom fotoradionice koju je u svibnju 2017. godine proveo Hrvatski fotosavez u suradnji s djecom iz tamošnje Osnovne škole Nikole Andrića

Na svečanom otvorenju izložbe "Vukovar - portret grada camerom obscurom" u prostoru Photo Art Gallery "Batana", predstavljeni su radovi vukovarskih osnovnoškolaca nastali navedenom tehnikom, pretečom današnjih fotoaparata.

Fotografije koje portretiraju Vukovar nastale su tijekom fotoradionice koju je u svibnju 2017. godine proveo Hrvatski fotosavez u suradnji s djecom iz tamošnje Osnovne škole Nikole Andrića.

Putujuća izložba

- Vukovar, grad po mjeri čovjeka, na ovoj je izložbi bajkoviti grad: uz Vuku i Dunav, uz željezničku prugu, s arhitekturom koja pamti, ali i onom koja priča uzbudljive priče o mladim neopterećenim lovcima na motiv, koji su pohvatali sve ljepote svoga grada te ih pretvorili u snovite slike, zahvaljujući mudrom i spretnom vodstvu svojih odraslih majstora fotografske alkemije. A ove izložene slike Vukovara otkrivaju povezanost istine i ljubavi, stvarnosti i nestvarnosti koje tvore jedinstvenu fotosliku radosti gledanja i radosti stvaranja, rekla je o izloženim fotografijama Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

Izložba, kao rezultat fotoradionice, otvorena je najprije u Vukovaru, a sada "putuje" Hrvatskom. Zahvaljujući suradnji s CVU "Batana", doputovala je, nakon Bjelovara, i do Rovinja. Ovo je deveti postav u suradnji s Hrvatskim fotosavezom.

Svečano je otvorenje izložbe uveličao i rovinjski umjetnik Ivan Tanković Kićo. On je svoje djelo darovao vukovarskoj školi koju polaze mladi i talentirani umjetnici. Njegova će grafika, kao i izložba jednom kada se vrati u rodni grad, pronaći svoje mjesto u prostorijama njihove škole pri njezinu otvorenju, s obzirom na to da se gradi nova zgrada.

- Djelo je simbolično nazvano "Vodena ruža" jer je našim borcima upravo voda bila prijeko potrebna dok su se borili i ginuli na bojištima, objasnio je Ivan Tanković Kićo.

Bogat program

Osim izložbe, Hrvatski fotosavez paralelno je započeo i s programom kojega već nekoliko godina provodi s Društvom osoba s invaliditetom u Rovinju. Zlata Medak, voditeljica programa, objasnila je da su polaznici radionice ovih dana dizajnirali vlastite majice, ali i platnene vrećice, kako bi djelovali ekološki.

- Koristimo rekvizite iz prirode koji im se dopadnu i koji imaju dobru strukturu, poput lista, kako bi zatim na njih nanijeli boje i aplicirali na tekstil, stvarajući tako personalizirani dizajn, objašnjava Medak.

Održana je i fotoradionica u kojoj su sudjelovali svi prijavljeni na natječaj "Svijet oko nas" kojega je raspisao Hrvatski fotosavez. Polaznici radionice snimaju po gradu i obali, gdjegod ih nešto privuče, a naglasak je na krupnim strukturama. Najbolji radovi bit će predstavljeni na izložbi.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini