ZAJEDNO

IZLOŽBA RADOVA UDRUGE ART STUDIO: Uvažavanje i prihvaćanje različitosti kroz umjetnost

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S izložbe "Zajedno"

S izložbe "Zajedno"


U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena je izložba radova nastalih u sklopu programa pod nazivom "Zajedno" Udruge Art studio.

Riječ je o programu koji od 2009. godine u zajedničkim radionicama povezuje djecu s većim teškoćama u razvoju iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula i djecu bez teškoća iz pulskih osnovnih škola. Svake školske godine učenici osnovnih škola izmjenjuju se na radionicama pa su tako u prvom polugodištu školske 2021./2022. godine u aktivnostima sudjelovali učenici Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi".

Pismo i čitanje

- Do sada kroz ovih 13 godina surađivali smo sa svih 11 pulskih osnovnih škola. Ove, kao i prošle godine, "Zajedno" se održava u specifičnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa i to je bio svojevrsni izazov za sve nas kojega smo uspješno savladali. Nismo se mogli nalaziti u radionici Art studija ni miješati se pa smo se "viđali" putem Zooma kada bih sudionicima iz dviju škola davao upute i pratio njihov rad. Prošle godine snimili smo i tutorial kako bi djeci i voditeljima iz škola bilo lakše savladati zadatak stavljen pred njih i pokazalo se da je to uspješna formula, rekao je predsjednik Art studija i voditelj radionica Igor Fabris.

Na početku radionica predstavnici Udruge Art studio u svaku su školu dostavili potreban materijal i uz Fabrisove upute svaka je grupa u Školi za odgoj i obrazovanje Pula i Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" započela s radom, ove godine na slikarskim platnima kombiniranu tehniku na temu pisma i čitanja.

Kada su sudionici bili na pola gotovi, Art studio je preuzeo radove i zamijenio ih tako da je u konačnici svih 27 djece iz obje škole sudjelovalo u nastanku radova.

- Namjera Udruge i njezinih partnera je da se kroz izvannastavne i besplatne radionice djeca nauče uvažavanju i prihvaćanju različitosti, da se razvije senzibilitet djece prema vršnjacima s teškoćama u razvoju te da se djeca s teškoćama, sudjelujući u radu, osjećaju jednako vrijednima, sposobnima, kreativnima i prihvaćenima, kazao je Fabris.

- Učenici su sudjelovali s radošću i na našim susretima uvijek daju svoj veliki doprinos. Njihovi roditelji su zadovoljni time i podržavaju ovakve izvannastavne aktivnosti. Svi jedva čekamo sljedeću godinu, poručila je defektologinja Škole za odgoj i obrazovanje Pula Sanda Švraka, ujedno i jedna od voditeljica radionica. Uz defektologinju na radionicama je sudjelovala i volonterka Marina Sršen.

Simbioza radova

- Ponosni smo što je ove godine škola "Giuseppina Martinuzzi" sudjelovala u programu "Zajedno". Učenici su se zabavili na radionicama, bili su vrlo usredotočeni na rad i bilo ih je vrlo interesantno pratiti, tu njihovu simbiozu radova koje je započela jedna škola i nastavila druga i obratno. To je za naše učenike bila jedinstvena prilika, jer tako nešto do sada nisu radili. Navikli su izrađivati radove na satu prema određenoj temi, a ovom prilikom doista su mogli razviti maštu, pojasnio je Luka Nreka, profesor likovne kulture u Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi".

Izložba se u knjižnici može se razgledati do sredine siječnja, uvažavajući epidemiološke mjere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater