IZLOŽBA SLIKA DOBRE GRNČAROSKOG

POSLJEDNJA OPOMENA: Čuvajmo prirodu, jer korona je njena kazna

| Autor: Zoran ANGELESKI
Dobre Grnčaroski pored svojih radova (Zoran ANGELESKI)

Dobre Grnčaroski pored svojih radova (Zoran ANGELESKI)


Naslov "Posljednja opomena" pogođen je i za koronu, iako je originalno postavljen prije pandemije kao poruka važnosti zaštite prirode. Ako je ne čuvamo, ona nam vraća. I korona se može shvatiti kao kazna prirode. Postav se kreće od pesimističkih, tamnijih boja do vedrijih kolorita, s vjerom u osluškivanje prirode i osvještavanje čovječanstva, kaže autor

Pulski slikar Dobre Grnčaroski predstavlja se u Gradskoj knjižnici novom, 15. samostalnom izložbom slika pod nazivom "Posljednja opomena". U prekjučerašnjem činu otvorenja izložbe, uz autora i predstavnice knjižnice, prisustvovao je i Orce Stojkoski, predsjednik gradskog Vijeća makedonske nacionalne manjine, pod čijim je pokroviteljstvom izložba postavljena.

- Izložba je trebala biti otvorena u ožujku, no odgođena je zbog korone. Naslov "Posljednja opomena" pogođen je i za pandemiju koronavirusa, iako je originalno postavljen kao poruka važnosti zaštite prirode. Ako je ne čuvamo, ona nam vraća, pa se i korona može shvatiti kao kazna prirode. Postav se kreće od pesimističkih, tamnijih boja do vedrijih kolorita, s vjerom u osluškivanje prirode i nužno ekološko osvještavanje čovječanstva, kazao je autor.

Otvorenju izložbe kao svečani gost trebao je prisustvovati i makedonski veleposlanik u Hrvatskoj, no zbog prijema makedonskog ministra vanjskih poslova u Zagrebu, bio je spriječen doći u Pulu. U ime domaćina, koordinatorica programa Iva Lanča Joldić kazala je da se ovom izložbom otvara nova jesenska izložbena sezona. "Veseli nas što će članovi, korisnici naše knjižnice uživati u ovim prekrasnim slikama", dodala je.

U svojim radovima Grnčaroski jasno iscrtava, formulira, oblikuje misao o životu, postojanju, doživljaju trenutka, dubini duše. Kombinira vješto lazurne i prozirne slojeve emocija formom koja je čvrsto slikarski definirana. Potezi su sigurni, kontrolirani, plohe se povećavaju; autor promišlja poteze i vodeći se u principu toplo-hladnim kontrastom (čvrste boje - zasićeni kontrast), stvara izrazito kolorističke radove. Apstrakciju predstavlja dinamičkim kompozicijama, snažnim koloritom, senzibilnim zasićenjem boje i novim pokušajem prolaznosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini