IZLOŽBA

Gradska knjižnica i čitaonica Pula: PREŠEREN IZ LIKOVNE ZBIRKE MIHE MALEŠA

| Autor: Zoran ANGELESKI
Izložba u povodu 220. obljetnice rođenja Franca Prešerna

Izložba u povodu 220. obljetnice rođenja Franca Prešerna


Ova izložba otkriva samo dio bogate Maleševe prešernijane, nastao u vrijeme Prešernovog albuma

Izložba "Prešeren iz likovne zbirke Mihe Maleša" od jučer se može razgledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Postavljena je u povodu slovenskog kulturnog praznika i 220. obljetnice rođenja dr. Franca Prešerna (1800. - 1849.), a otvorena je do 17. veljače.

Autorica izložbe je Breda Ilich Klančnik. Izložba je plod višegodišnje suradnje pulske s knjižnicom Celje te Galerijom Maleš iz Zgornje Rečice pri Laškem.

Miha Maleš rođen je 6. siječnja 1903. u Jeranovu iznad Kamnika, a umro 24. lipnja 1987. u Ljubljani. Studirao je na kiparskom odjelu Škole za umjetnost i obrt u Ljubljani, Akademiji umjetnosti u Zagrebu, privatnoj školi Zu St. Anna u Beču, a studij grafike završio je u Pragu. Bavio se izdavačkom djelatnošću i novinarstvom, a 1936. osnovao je vlastitu Bibliofilsku izdavačku kuću, pod čijim je pokroviteljstvom do 1945. godine izlazi prvi slovenski umjetnički časopis Umetnost.

Objavio je nekoliko publikacija s crtežima ili otiscima, među kojima je i Prešernov sonetni vijenac koji je 2017. predstavljen u Puli. Maleš je 1974. doživio veliku retrospektivnu izložbu u Modernoj galeriji i tri godine kasnije dobio najviše priznanje za svoj grafički, slikarski i ilustratorski opus - Prešernovu nagradu.

Ova izložba otkriva samo dio bogate Maleševe prešernijane, nastao u vrijeme Prešernovog albuma. Iz umjetnikove opsežne zbirke odabrano je samo nekoliko portreta Maleša i njegovih kolega koji su se manje-više oslanjali na Goldenstenov poznati portret, koji je napravljen dvije godine nakon pjesnikove smrti na temelju sjećanja i svjedočanstva pjesnikovih suvremenika koji su ga poznavali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom