DANI ARHITEKTURE U ISTRI

IZLOŽBA PRIJELAZI: Pula je grad koji je rastao na slojevima prošlosti

| Autor: Mladen RADIĆ
Simio: Dejan Štifanić

Simio: Dejan Štifanić


 

 Dani arhitekture u Istri nastavljeni su u Galeriji Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) izložbom studentskih radova seminara prof. Maruše Zorec s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani pod nazivom "Prijelazi"/ "Prehajanja". Radovi su nastajali tijekom studentske godine 2018./2019. Dio se seminara odvijao se kroz terenski rad u Puli, a ostatak na fakultetu. Studenti su otkrivali Pulu, njene povijesne slojeve, tajne, zaboravljene prostore, tradicije i znanja. Svoje prijedloge za razvoj Pule saželi su u tri teme: otkrivanje i prezentacija arheoloških slojeva rimske Pule s interpolacijom novog javnog i stambenog programa, obnova austrijskih vojnih utvrda koje poput spomenika utopljenih u krajobrazu postaju dio zelenog gradskog sustava te obnova napuštenih vojnih i lučkih područja i njihovo povezivanje na postojeće javne prostore grada. Prijedlozi pokazuju kako memorija nekog mjesta ostaje zapisana u prostoru, kako se preko njega zapisuje u ljude i s njima putuje u budućnost.

Plutajuća tržnica, bazen, novo groblje…

Na izložbi je predstavljeno osam projekata - čitaonica i višenamjenski prostor u Kandlerovoj na mjestu arheološkog nalazišta naziva "Zaboravljena arheologija", autorice Ane Jakovine; projekt Arheološkog muzeja Istre i malog rimskog kazališta, pod nazivom "Slojevi vremena", autora Matea Zonte; novi filmski centar u Areni, projekt pod nazivom "Velika ljepota", autorice Nike Curk; novi putnički terminal s plutajućom tržnicom, pod nazivom "Ship happens", autora Jana Žonte; kulinarski centar Valelunga, projekt pod nazivom "Ukusi tradicije", autorice Martine Vitlov; uljara na području bivše vojarne Valelunga, pod nazivom "Gaj", autorice Anje Justin; groblje s oproštajnim kompleksom na otoku Sv. Katarina, pod nazivom "Groblje drugog vremena", autorice Eve Gusel i projekt bazena na otoku Sv. Katarine pod nazivom "Otplivaj u beskonačnost" autorice Špele Zakrajšek.

- Iznimno mi je drago što smo mogli ugostiti ovu izložbu prije svega što su to projekti rađeni za Pulu, a ove godine je glavna tema Dana arhitekture upravo Pula, odnosno projekti za Pulu. Jedna crvena nit svih projekata je urbana revitalizacija zapuštenih prostora i bivših vojnih prostora Pule koje su studenti saželi u tri glavne teme. Prva se bavi povijesnom jezgrom i interpolacijom unutar nje s inkorporiranjem novog javnog i stambenog programa. Zatim imamo revitalizaciju bivših vojnih zona Valelunge, otoka Svete Katarine i Monumenata. Dio se bavio temom pulskih utvrda koje su razumjeli kao dio većeg zelenog sistema i koji su obogatili nekim novim javnim programom, istaknula je Breda Bizjak iz Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) koje cjelokupnu manifestaciju organizira.

Projekt je predstavila i profesorica Maruša Zorec koja se zahvalila Emilu Jurcanu koji ih je pozvao da dođu i bave se Pulom.

- Mislim da je Pula izvanredan grad koji je već od pradavnina i posebno rimskog doba rastao na svim ovim slojevima prošlosti i živio s tim različitim vremenima koja su se reflektirala na neki način na topografiju ovog izvanrednog kraja. To je jedinstvena prilika za studente da se upoznaju s poviješću, prouče ju i bave razmišljanjem kako živjeti s prošlošću. Pula je već dokazala da je sposobna živjeti sa svim ovim različitim slojevima i gradi na njima neku novu budućnost. Bavili smo se otvaranjem svih zona koje su bile na neki način zatvorene i napuštene, razmišljali smo s kojim novim programima bi ti prostori mogli bolje živjeti. Mislim da je to jedinstvena prilika za Pulu da iskoristi područje Valelunge, da može netko doživjeti ovaj izvanredan krajolik. Studenti su se bavili razmišljanjem kako da se to ne izolira nego da se otvori kao javni prostor. Mislim da je bitna poruka da bi Valelunga trebala postati i ostati javni prostor grada. Studenti su se bavili i time da se ne izgubi industrijska i vojna baština koja je tu postojala i još uvijek postoji, nego da se ona obnovi i upotpuni novim programima kao na ulazu u Valelungu, kazala je prof. Maruša Zorec.

Uvjeti za život mladih obitelji u gradskoj jezgri

Kazala je i da su se neki mlađi studenti bavili starom jezgrom, odnosno time da bi ponudili uvjete za mlade obitelji, da bi se mladi naselili u grad koji bi živio sa stanovništvom, ne samo za turiste već i za ljude koji tu žive cijelu godinu, te istaknula da je to bila možda i najbitnija poruka za ovaj središnji dio Pule.

- I tvrđave su jedinstveni artefakti povijesti, mislim da je to dio arhitekture kojoj ne treba skoro ništa, samo da ima otvorena vrata i da se može ući, kao što smo ušli u ove tunele što oduševljava nas i sve koji dolaze u Pulu, od turista do arhitekata, rekla je prof. Maruša Zorec koja se zahvalila svima koji su im omogućili da se mogu baviti, kako je to opisala, prekrasnom poviješću, arhitekturom i krajolikom, te istraživati i ponuditi neka svoja razmišljanja o tome, iz čega su studenti puno naučili.

- Kada dolazimo negdje i ne znamo što nas čeka, zajedno sa studentima otkrivamo nešto novo i na tom putu svi na neki način rastemo, istaknula je profesorica zahvalivši se studentima, posebno asistentu Urošu Rustji.

Na otvaranju izložbe u galeriji DAI-SAI bile su i kolege iz Ljubljane koji će nastaviti baviti se Pulom, ali s novom generacijom studenata koji će ponuditi novi pogled na prostor grada i okolice.

Breda Bizjak je kazala i da će u sklopu urbane strategije koja se radi za grad Pulu, ovim gradom sljedeće godine baviti još jedan seminar s ljubljanskog fakulteta kojeg će voditi Tadej Glažar sa svojim studentima tako da će se iduće godine u ovo vrijeme vjerojatno u ovom prostoru moći pogledati i što su oni napravili.

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog, a može se razgledati svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater