ZAGREB

Galerija Forum: Izložba arhitekata Andreja Uchytila i Renate Waldgoni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Galerija Forum od četvrtka, 15. listopada, predstavlja izložbu "Tapiserija" Andreja Uchytila i Renate Waldgoni, zagrebačkih arhitekata zapaženi po nizu projekata u arhitekturi, ali i po pedagoškom radu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  

Voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović s te je autorske izložbe dobitnika 1. nagrade 44. zagrebačkog salona 2009. posebno izdvojio njihovu Crkvu svetog Ivana apostola i evanđelista u Novom Zagrebu.

"Svatko tko je prošao ili se provezao Avenijom Dubrovnik nije mogao zanemariti tu arhitektonsku iznimku među beživotnim zgradama Novoga Zagreba, koja se ističe koloritom i oblikom", napomenuo je u predgovoru izložbe.

Uz crkvu, arhitekti su projektirali i pristupni prostor, župni dvor i vrt inspiriran oblicima sa slika Paula Kleea, a prepoznatljiva je po valovitoj fasadi s keramičkom oplatom.

Kako je ocijenio, unatoč nenametljivosti, kao i tome da crkva ne predstavlja dio svakodnevice baš svih žitelja Utrina, to je zdanje neizostavni arhitektonski i kulturni spomenik cijelog Novog Zagreba.

Andrej Uchytil (Zagreb, 1956.) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u klasi Nevena Šegvića. Redoviti je profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu na Katedri za arhitektonsko projektiranje i Katedri za povijest i teoriju arhitekture. Voditelj je Kabineta za modernu i suvremenu arhitekturu te istraživačkog projekta Atlas hrvatske arhitekture.

Renata Waldgoni (Zagreb, 1957.), također je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u klasi Nevena Šegvića. Iste godine, na poziv Josipa Vanište, započinje rad sa studentima. Redovita je profesorica Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu na Katedri za projektiranje. Voditeljica je Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje.

Izložba je ostvarena financijskim sredstvima zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a otvorena je do 6. studenoga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum