SILVIJA I DUJAM IVANIŠEVIĆ U ROVINJSKOM MMC-U

inBETWEEN: Arhitekti su ponekad poput detektiva

| Autor: Aleta BRATTONI


Između brojnih izloženih natječajnih projekata, izložen je i   onaj za kojega su arhitekti Rovinjka Silvija Ivanišević (rođena Laković) i Dujam Ivanišević, a koji kao kolektiv - koFAKTOR djeluju u Splitu, osvojili drugu nagradu. Radi se o natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju

Otvorenjem izložbe "inBETWEEN" preksinoć je u rovinjskom Multimedijalnom centru započeo novi ciklus izložbi Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja za 2020. godinu. Svoj su desetogodišnji rad kroz projekte, odnosno procese unutar tih projekata, ovom izložbom prikazali arhitekti, intrigantan duo kojega čine Rovinjka Silvija Ivanišević (rođena Laković) i Dujam Ivanišević, a koji kao kolektiv - koFAKTOR, djeluju u Splitu.

Simbolične cjeline

- Premalo se govori o tome koliko je arhitektura važna u našim životima. Riječ je o uzajamnom procesu, a iz svega što je izloženo možemo zaključiti kako je arhitektura zbilja jedan 'gesamtkunstwerk', jedinstveno ili pak cjelovito umjetničko djelo. Pogledavši sve s čime se jedan arhitekt mora susresti i zatim to uzeti u obzir, možemo konstatirati kako se radi o uistinu složenom poslu, navela je Dubravka Svetilčić, ravnateljica POU Grada Rovinja. Svoju je tvrdnju potkrijepila citatom Winstona Churchilla kako 'isprva mi oblikujemo arhitekturu, a zatim ona oblikuje nas'.

Ova je izložba simbolično podijeljena u nekoliko cjelina, a neke od njih su, primjerice, natječajni radovi, zatim arhitektonski projekti, odnosno ono što bi se smatralo osnovnom poslovnom djelatnošću, a potom i grafički produkti. Nadalje, izložen je i onaj dio koji ne spada u standardni, osnovni dio kojim se arhitekti bave, ali je ovom arhitektonskom dvojcu jednako važan kao i ostalo, a to su eksperimenti vezani uz materijale, kao i alati koje koriste, ali i sami izrađuju prilikom projekata.

Proces unutar projekta

- Radi se o procesu unutar projekata, dakle od početka nekog zadatka kojega smo dobili, pa sve do njegove realizacije, bilo da se radilo o natječajnom projektu ili projektu poput namještaja i slično. Prezentiramo proces koji se dešava u nama, a zatim i u radioni dok smišljamo finalni proizvod, govori Silvija, a Dujam dodaje: "Postupak nastajanja najzanimljiviji je dio posla. Radimo za sebe i to nam stvara zadovoljstvo, uživamo u tom dijelu projekta, a ne samo u realizaciji. Osim toga, kako bismo vidjeli kako će nešto izgledati, puno ideja testiramo na sebi, sami smo sebi 'pokusni kunići'."

Postav donosi presjek desetogodišnjeg rada Silvije i Dujma Ivaniševića kroz arhitektonske projekte (Aleta BRATTONI)

Upravo tako nastaju eksperimenti koje posjetitelji imaju priliku proučiti. Prikazan je eksperiment postizanja površinske grafike na aluminiju njegovim nagrizanjem natrijevom lužinom ili pak solnom kiselinom. Osim toga, arhitekti su prikazali kako se izgradnjom posebne peći koja na dnu sakuplja otopljenu masu metala najnižeg tališta može u nekoliko koraka rastaviti kompozitne proizvode na čiste metale, te kako se uranjanjem čelika u otopinu modre galice i soli postiže plitki reljef u čeliku.

Alati i strojevi

Zanimljivo je spomenuti kako su brojni izloženi alati, poput preše, vakuum pumpe i drugih, zapravo djelo ovih umjetnika. Ipak, Dujam napominje kako razlog zbog kojega imaju sve te strojeve nije njegova izuzetna tehnička vještina:

- Danas su sve informacije toliko dostupne, samo treba krenuti i otkrivati. Ništa nije tako komplicirano koliko izgleda. Osim toga, ne morate čak niti imati velika financijska sredstva kako biste si to omogućili. Neki od izloženih strojeva nastali su od smeća – pokvarene perilice ili pak od starog motora frižidera, sve te komponente već postoje, a negdje su zabačene, objašnjava Dujam.

Izloženi su i oni "manji", odnosno, kako navode Silvija i Dujam "brži" projekti. Brži zato što, govore, brzo se shvaća ide li se u dobrome smjeru.

Izdvajamo tako produkt "QQQQ" koji je zapravo krevetić koji se mijenja paralelno s rastom i potrebama bebe, odnosno djeteta, zatim viseće posude za orhideje i paprati, stolnu svjetiljku kojoj konačni izgled definira vlasnik, modularni namještaj i brojne druge produkte.

Između brojnih izloženih natječajnih projekata, izdvojimo onaj za kojega su ovi arhitekti osvojili drugu nagradu, a radi se o natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju.

- Najčešće postoji zadatak koji čak nije pretjerano jasno definiran, pa ga sami morate redefinirati. Također, kako se radi o javnim prostorima ili ustanovama, ne možete napraviti nešto prema vlastitom nahođenju ili stilu, jer će to koristiti drugi, objašnjava Dujam Ivanišević.

S otvaranja izložbe: Silvija i Dujam Ivanišević i Dubravka Svetilčić (Aleta BRATTONI)

On dodaje kako je zadatak u ovome slučaju bio vratiti nekadašnje popločenje glavnog rovinjskog trga, iako, govori, nitko nema točnu dokumentaciju niti zna kako je točno izgledao. Postoji tek fotografija iz koje se popločenje nadzire.

- Poput detektiva smo pokušali otkriti kako se to nekada postavljalo kako bismo zadatak mogli redefinirati, govori Dujam, a proces razmišljanja, odnosno ispitivanje materijala, također je izložen.

Nagrađeni radovi

U galeriji su predstavljena i druga djela, među njima su i nagrađeni projekti poput "Dva kraka Primoštena", "Fošal, Omiš", "Prva voda" (natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja kupališta i ugostiteljske građevine na sjevernoj strani Marjana, odnosno za plažu Prva voda).

Simpatični arhitekti posjetitelje su na otvaranju izložbe proveli kroz sve svoje radove. Dujam je, uz ostalo, predstavio svoj projekt "Unit R", odnosno individualno stanovanje u kontekstu novih tehnologija, a Silvija svoju "Studiju modela hibridnog naselja Valdibora, Rovinj", prema kojoj bi svako naselje funkcioniralo kao održiva zajednica, uz poljoprivredu kao tradicionalnu djelatnost i turizam kao neminovnu sadašnjost.

Izložba "inBETWEEN" bit će otvorena sve do kraja mjeseca, a može se pogledati radnim danom od 10 do 12 sati, te subotom od 18 do 20 sati. Za Noć muzeja, 31. siječnja, izložba će biti otvorena od 20 do 24 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of