IZLOŽBA MARGARETE LEKIĆ U GALERIJI HUIU

HUMAN ANIMAL - kad umjetno biće žudi za neživom prirodom

| Autor: Zoran ANGELESKI
Umjetno biće žudi za neživom, video projiciranom prirodom

Umjetno biće žudi za neživom, video projiciranom prirodom


"Human Animal" naziv je izložbe osječke umjetnice Margarete Lekić otvorene večeras u pulskoj HUIU galeriji. Autoricu je bolest spriječila do dođe u Pulu, a kako su prilikom otvaranja izložbe pojasnile kustosice Ana Žarković i Katerina Jovanović, njen rad sveden je na motiv glave antropomorfne životinje dok oči (jedini pokretni dio skulpture) uvode promatrača u svijet žudnje, želje, nedostižnosti pa i patnje.

Ovaj čovjek-životinja usmjerava svoj pogled prema zidu, prema svojoj jedinoj realnosti - video projekciji s bogatim motivom šume. No, apsurdnost umjetnog bića je da žudi za neživom, video projiciranom prirodom.

- Niti autorica, niti mi ne želimo isticati nikakvu dehumanizaciju čovjeka, niti želimo da se taj metamorf čita kao neki transhumanistički kiborg, već se želimo približiti stavu optimizma, napretka i racionalnosti čovjeka koji stvara alat (tehniku), proširujući na taj način i vlastitu definiciju koja pred nas postavlja zadatak da ponovno razmotrimo etičke vrijednosti koje želimo slijediti u sve većoj mogućnosti svijeta koji nas okružuje, rekla je Katerina Jovanović.

Kako je prethodno rekla njena kolegica Ana Žarković, ova autoričina instalacija simbolizira nepovratni tehnološki napredak i međusobnu uvjetovanost prirode i tehnologije koja prožima svaki aspekt suvremenog života, dok njen umjetnički diskurs potiče na promišljanje o bivstvovanju u svijetu u kojem je homo sapiens evoluirao do techno sapiensa, ostavljajući civilizaciju u osjećaju ontološkog gubitka čovječnosti.

U pratećim bočnim tekstovima o umjetnoj inteligenciji, genetskom inženjeringu i etičkim dvojbama, navodi se i misao poznatog britanskog fizičara Stephena Hawkinga koji je rekao da će "umjetna inteligencija biti ili najbolja ili najgora stvar koja se ikada dogodila čovječanstvu", jasno poručujući da umjetna inteligencija svojim mogućnostima može nuditi i dobre i loše stvari, ovisno kako će je čovjek upotrijebiti".

Prva je ovo izložba u HUiU-ovoj novoj seriji izložbi pod naslovom "Homo Faber", u kojoj se problemski u fokus i postavlja čovjeka koji gradi oruđe/tehniku kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist. Ovaj koncept tehnologiju ne vidi kao dobru ili lošu - ona je neutralna, a samo ju ljudsko korištenje može učiniti prihvatljivom ili ne prihvatljivom, dobrom ili lošom.

Margareta Lekić (Osijek, 1982.) završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zvanju umjetničkog suradnika. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj.

Od 2005. do danas imala je čak 22 samostalne izložbe i sudjelovala je na 55 skupnih izložbi. Izlagala je, osim u Hrvatskoj, u Europi, SAD-u, Japanu i Kini. Izložba je otvorena do 30. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum