NAJNOVIJEKultura kao nježan i snažan alat u integraciji

U HUIU postavljena putujuća izložba "Bez granica - integracija umjetnosti - umjetnost integracije" 

 

 

Radionica u nedjelju bila je mjesto susreta, a tehnika kaligrafskog pisanja postala je sredstvo istraživanja jedinstvenosti svakog sudionika

PULA

Interesantan i društveno angažiran projekt i putujuća izložba "Bez granica - integracija umjetnosti - umjetnost integracije" odvijala se ovoga vikenda u HUIU - Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika. Riječ je o projektu umjetničke suradnje Živog Ateljea DK pod nazivom "Bez Granica" koji povezuje ljude kojima je Hrvatska dom i one koji žele da im Hrvatska postane dom. Tako je u subotu navečer otvorena izložba radova prethodnih radionica koje se odvijaju od 2015., dok je u nedjelju održana radionica kaligrafskog slikanja tušem na rižinom papiru pod vodstvom mentorice Ive Valentić. "Bez Granica" je projekt pokrenut 2015. godine kao reakcija na negativnu kritiku dijela javnosti protiv dolaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku. U želji da pruže odgovor na takvu atmosferu, stvaraju prostor za razumijevanje između ljudi različitih kultura i porijekla. Projekt uključuje umjetnike i izbjeglice, u Puli se priključila i udruga PANK te pritom pokušava istražiti pitanja identiteta, predrasuda i granica među ljudima, unutar nas samih i svijeta u kojem živimo.

Senzibiliziranje javnosti

- Cilj radionica je zajedničko iskustvo. Bez obzira što Hrvatska ima iskustva s izbjeglicama, ali nema s izbjeglicama koje dolaze iz različitih kulturnih miljea. Borba protiv predrasuda ne može se odvijati na nekakvom generalnom planu, ali je nivo koji jako nedostaje - osobni nivo. Primjerice, na radionici smo imali zanimljivu situaciju gdje su jedni drugima pričali priče na različitim jezicima. Na kraju su u toku procesa, kroz energiju ili govor tijela shvatili što su htjeli kazati, dakle pronašli su zajednički jezik. Svi govore o integraciji kao jednosmjernoj cesti, to nije točno. Mi se moramo zajedno integrirati u novo društvo. I na neki način ove slike i cijeli taj proces su produkti dvosmjerne ceste. I taj zajednički proces rađa novu kvalitetu. Kao što smo se integrirali s tehnologijom, tako se integriramo s ljudima, istaknuo je Saša Kralj iz "Živog ateljea".

Iva Brajković predstavnica PUNK-a (Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca) iz Pule napomenula je: -Htjeli smo priču o širenju kulture kroz integraciju jer je kultura jedan snažan alat u cijeloj toj priči, proširiti izvan Zagreba koji je hot spot u Hrvatskoj i upoznati javnost s ljudima, tim pričama i kulturom. Vidjeli smo priliku da i pulskoj lokalnoj zajednici prezentiramo jednu takvu izložbu".

Razgovor kistom

Radionica u nedjelju bila je mjesto susreta, a tehnika kaligrafskog pisanja postala je sredstvo istraživanja jedinstvenosti svakog sudionika. Kist je slijedio intuiciju i usredotočio se na tonove i boju glasa, izraze lica i periode tišine u govoru sudionika. Ponekad su razgovarali na raznim jezicima, pa i vizualnim. Zajedništvo je oslikano na jednoj površini.

U Pulu je iz Zagreba došla i mlada 21-godišnja Hufran iz Iraka, koja je sa 18 godina pobjegla iz ratom pogođene zemlje, i to sama. Njezin cilj je bio Austrija, no nakon godinu dana deportirali su je u Hrvatsku, gdje je nedavno dobila azil. "Sretna sam i ponosna što sam dio te grupe, najbolja je to prilika da se povežem s ljudima", rekla je izložbi Hufran i poručila: Ostajem u Hrvatskoj, zauvijek.

Riječanka Vivian Nađ živi u Zagrebu, prošle se godine prijavila na radionicu i ovoga je vikenda mentorirala radionicu u Puli. Poanta cijele te priče je bila da se zbližimo, upoznamo jedne druge i da se izrazimo na ovakav način - kroz slike i kaligrafiju te se time povežemo. Inače volontiram u Udruzi koja pomaže izbjeglicama i upoznata sam kroz što sve prolaze. Vjerujem da bi svatko od nas to trebao proći kako bi se javnost kvalitetnije senzibilizirala po pitanju azilanata i njihovih pitanja, i kako bi se maknula ta stigma kako su azilanti negativni i zločesti", poručila je Vivian.

U HUIU će radovi biti izloženi do srijede, 13. lipnja.

L. BAGAR

 

- GO03561745.jpg

Radovi s nedjeljne radionice

 

- GO03561744.jpg

Kist briše granice

 

- GO03561754.jpg

S otvorenja izložbe u subotu

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike