LAUBA

DVA SLIKARA, JEDNO PLATNO… I JEDAN GLAZBENIK: Multimedijalna izložba "Acqua Alta" pulsko-slovenskog kolektiva One Dolar Bill

Izložba "Acqua Alta", na kojoj će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi Bojana Šumonje i Marka Jakše, te zvučna instalacija Pierrea Tola, otvara se u zagrebačkoj Laubi u subotu u 20 sati, a bit će otvorena do 11. ožujka

| Autor: Zoran ANGELESKI


U svojevrsnoj fuziji likovne i glazbene umjetnosti, multimedijalna izložba umjetničke grupe One Dollar Bill pod nazivom "Acqua Alta", na kojoj će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi Bojana Šumonje i Marka Jakše, te zvučna instalacija Pierrea Tola, otvara se u zagrebačkoj Laubi u subotu u 20 sati, a bit će otvorena do 11. ožujka.

Autori izložbe trojica su umjetnika koji čine kolektiv One Dollar Bill: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešerenove nagrade 2013. godine.), Pierre Tol, nizozemski glazbenik i performer (član skupine Melted man) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule.

Oba slikara, Šumonja i Jakše, koriste se figurativnim prikazom te vladaju velikim slikarskim formatima. Šumonja u svojim djelima razvija snažnu ekspresiju naglim potezima i jarkim bojama, dok Jakše u svoj svijet unosi pregršt detalja i nadrealnih motiva. U njihovim pojedinačnim radovima izraženi su motivi iz mitologije i religije, a zajednički slikarski pothvat rezultirao je koherentnim djelima u kojima pronalazimo potpis obojice autora u većoj ili manjoj mjeri.

B. Šumonja, M. Jakše "La notte di maggio nella baia Zonchi", 2017.

Dio zajedničkih radova podsjeća nas na fantastični svijet Hieronymusa Boscha, a također su prisutni motivi nadrealizma, iskrivljene metamorfoze životinjskih i ljudskih likova, prirodne i ljudske katastrofe, sukob modernog i arhaičnog, sve uz zvučnu atmosferu site-specific glazbene instalacije Pierrea Tola.

Izložba u zagrebačkoj Laubi otvara se uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj stranici Lauba.hr, kao i na društvenim mrežama.

B. Šumonja, M. Jakše "Acqua Alta", 2018.

Začetak umjetničke grupe One Dollar Bill dogodio se tijekom šetnje šumom u slovenskom Mohorju 2016. godine, da bi se pulskoj publici predstavila u proljeće 2018. godine izložbom "La tela volante" u muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca.

B. Šumonja, M. Jakše "La festa dopo la partenzza degli umanoidi", 2020.

Tada su izložili radove koje su ova trojica umjetnika zajedno izrađivala, što je za otvorenja naglasio i Bojan Šumonja. U Svetim srcima tada je kazao i ovo:

"Ideja za ovu izložbu kreće od teze da umjetnost doživljavamo ili kao zrcalnu sliku povijesti ili da povijest pokažemo u prostoru koji sami uređujemo i u kojem se sve zbiva. Naša namjera je ovoj tezi dodati još jednu mogućnost, mogućnost vanvremenosti i antipovijesti te spojiti sve tri mogućnosti u jednu. Namjera nam je referirati se kroz razne prezentacijske formate - slike, audio, site specific itd."

Multimedijalna izložba "Acqua Alta" pulsko-slovenskog kolektiva One Dolar Bill

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater