AUSTRIJSKI UMJETNIK

U Laubi od 3. srpnja do 26.kolovoza uzbudljiv umjetnički događaj: Izložba Erwina Wurma u Zagrebu!

Izložba

Izložba


Erwin Wurm (r. 1954) austrijski je umjetnik i jedan od najvažnijih aktera na globalnoj umjetničkoj sceni.

Prikaz radova Erwina Wurma u zagrebačkoj Laubi predstavlja jedan od najuzbudljivijih umjetničkih događaja u Hrvatskoj otkad je kustos Želimir Košćević 2004. organizirao izložbu „Enigma objekta“ na kojoj je zagrebačkoj publici predstavio radove iz prestižne kolekcije francuskog Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Georges Pompidou.

Njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejskim kolekcijama među kojima se ističu: MoMA (New York), Tate Modern (London), Centre Pompidou (Pariz), MUMOK (Beč), a izlagao je u brojnim galerijama i muzejima po cijelom svijetu i privukao veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Prošlogodišnju izložbu u tajvanskom Taipei Fine   Arts Museumu posjetilo je preko 260.000 ljudi i to pod restrikcijama koje su bile na snazi zbog pandemije.

Wurmov umjetnički fokus sastoji se u problematizaciji suvremenog društva i svakodnevice. Kroz humoristične i apsurdne elemente umjetnik se obračunava sa zapadnjačkim mentalitetom i simbolima uspjeha, ponekad deformirajući poznate prizore iz svakodnevice do uznemirujućih razina. Humor mu na taj način služi samo kao mamac promatraču, jer kako sam Wurm ističe, kad se gledatelji zaista približe i promotre njegov rad, ono što vide nikad nije ugodno.

Izložba

Wurmova razigrana kritičnost očituje se i u djelima koje će ovoga ljeta predstaviti zagrebačkoj publici. Interaktivan rad „Narrow House“ koji će biti prikazan u Laubi izlagao je i na prestižnom Venecijanskom biennalu, a nacrt ove neobične kuće bazirao je na domu u kojem je odrastao. Uskost kuće referira se na uskogrudnost i zadrtost sredine u kojoj je umjetnik odrastao, istovremeno problematizirajući pitanja osobnog prostora. Osim „Narrow House“, na izložbi u Laubi bit će predstavljena popularna serija radova „One Minute Sculptures“ koja poziva posjetitelje na interakciju s umjetničkim djelima te sjajan „Fat Mini“, automobil koji apliciranjem dodatnih materijala na strukturu Mini Coopera, problematizira pitanje društvenog statusa. Uz navedene radove publika će imati priliku popiti piće s Wurmovih slavnih „Drinking sculptures“, te bolje upoznati kreativni unutarnji svijet umjetnika kroz video radove i performativne skulpture.

Istovremeno s izložbom u Laubi, održava se i  izložba Wurmovih radova u renomiranoj Galerie Thaddaeus Ropac u Parizu, što svjedoči o njegovoj izuzetnoj karijeri. Izložba u Laubi će biti otvorena od 3. srpnja do 26. kolovoza.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom