KREATIVNA JESEN U ISTRI

DRIVE THROUGH: Dan kad cijela Istra postaje velika umjetnička galerija, u čast Međunarodnog dana umjetnika

| Autor: Tea TIDIĆ


U nedjelju, 25. listopada, obilježava se Međunarodni dan umjetnika. A s prvim zrakama sunca, ove nedjelje, otvara se izložba "drive through".

Galerija u kojoj 12 istarskih umjetnika predstavlja svoja djela jest cijela Istra, a njihova djela bit će izložena u svojevrsnoj "galeriji na otvorenom" - na 12 reklamnih panoa (billboarda) i 12 lokacija smještenih uz ceste duž cijele Istre.

Ova jedinstvena izložba sastavni je dio "Kreativne jeseni u Istri" i predstavlja javnosti projekte, aktivnosti i ideje koje u sinergiji provode organizacije u kulturi iz Istre, sve s istim ciljem: da se rad u novonastalim uvjetima nastavi, te da se održi odnos s publikom. Ovogodišnji Međunarodni dan umjetnika provodi pod sloganom "Podrži svog lokalnog umjetnika".

Organizator Kreativne jeseni u Istri je IKA - Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana uz suradnju HUIU – Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, razvojnog centra Grahm, udruge Atanor, Pikto galerije, Labin Art Expressa XXII i Istarske županije-Regione Istriana.

Nove mogućnosti konzumiranja kulture

Selektorica izložbe "drive trough" je Dragana Sapanjoš, koja je odabrala 12 istarskih umjetnika koji svoje radove predstavljaju u ovoj "galeriji na otvorenom". To su Davor Sanvincenti, Dean Skira, Dragana Sapanjoš, Goran Petercol, Matija Debeljuh, Matija Ferlin, Robert Pauletta, Sara Gortan, SofijaSilvia, Šikuti Machine, Tea Bičić i Vibor Juhas.

Izložba se prilagođava svim ograničenjima i novim mjerama, te tako stvara nove mogućnosti konzumiranja kulture - jer, situacija u kojoj su se našli ovog proljeća, natjerala je kulturne djelatnike da preoblikuju i redefiniraju svoju publiku.

- Digitalni sadržaji i inovativni modeli prezentacije umjetničkog rada, umjetnost su doveli u naše domove i susjedstvo. Zadovoljena je time potreba onih koji "troše" kulturu, ali se kao nova potreba nametnula i kod onih koji to ranije nisu, poručuju iz IKA-e.

A kao reakcija na brojna ograničenja nametnuta lockdownom, zabrane okupljanja i organizacije manifestacija, IKA - Istarska kulturna agencija - Agenzia culturale Istriana uključuje se u obilježavanje Međunarodnog dana umjetnika i provodi projekt "drive through".

Umjetnost se izmješta iz ateljea, s ekrana, iz galerije…

- S premisom da se umjetničko djelo oblikuje i živi u kontaktu s publikom, isto je, na neki način, oblikovano osjećajima javnosti. U ovom je razdoblju "novog normalnog" umjetničko djelo prisiljeno na krajnje individualistički i hladan doživljaj, lišen emocija i interakcije, često sveden na digitalni zapis i prezentaciju... što možda i nije jedini mogući odgovor.

Djelo se rađa u ateljeu, oživljava u izložbenom prostoru, a zatim nastavlja živjeti (ponekad i mijenjati) u pričama i reakcijama ljudi koji su ga vidjeli i doživjeli. Vezivanjem djela za čistu digitalnu izvedbu, gdje će postojati "zauvijek", dio procesa sazrijevanja samog umjetničkog djela, izuzet je od naracije i interpretacije publike. Možda je digitalizacija i stvorila novu publiku, ali svodi umjetničko djelo na brzu potrošnju, na klik - brz, površan i nepotpun - isključujući tako jedan njegov sastavni dio.

Izložba Drive Trough - lokacije djela

"Drive through" pokušava umjetnost izmjestiti iz ateljea, s ekrana, pa čak i iz galerije. Projekt se razvija na istarskim cestama, kojima se i u razdoblju lockdowna, iako u krajnjoj nuždi, putovalo, i nudi mogućnost susreta kulture i umjetnosti - gotovo posrćući - tamo gdje ideja potrošačkog sustava vrijednosti ima ekskluzivnost, kaže selektorica izložbe Dragana Sapanjoš, te dodaje:

- Ovo je tek početak - namjera je da se projekt nastavi i proširi, jer namjeravamo obuhvatiti sve relevantne umjetnike s područja Istre, ne samo hrvatske, već i slovenske i talijanske. Možda zvuči megalomanski, no idealno bi bilo da se "okupiraju" svi billboardi u Istri, i da na svakom kutku slučajnog putnika ili namjernika dočeka umjetnost, kaže Sapanjoš.

Kad se može pogledati izložba

Tako su reklamni panoi na kojima se obično oglašavaju proizvodi široke potrošnje, za ovu prigodu ispunjeni umjetničkim djelima istarskih autora, poručujući možda (na neizravan način) da i kulturu treba konzumirati kako bi i ona "postala potrošačko dobro, 'jestivo'... nešto čime se možemo nahraniti".

Svijet se mijenja, poručuju iz IKA-e, a s njim i način na koji se umjetnost producira i komunicira te se, posljedično, mijenja i kulturna publika. Nailaženje na umjetnička djela tamo gdje ih se ne očekuje, također približava umjetnost publici/ciljanoj skupini koja inače ne posjećuje galerije, muzeje i kulturne prostore, te na taj način razvija znatiželju čak i kod onih kojima je svijet umjetnosti, nažalost, još uvijek udaljen.

Izložbom se možete provozati od 25. listopada do 1. prosinca 2020. godine. Lokacije gdje su djela izložena mogu se pogledati na mapi kao i na web stranici www.drivethrough.info

Ova izložba je prvo u nizu od pet događanja, kojima se analizira status umjetnika na tržištu rada, te se promišlja i daje smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije-Regione Istriana 2021.-2027.

 

GDJE?

DAVOR SANVINCENTI

Stabilni oksid, 2014

digitalna fotografija

photo: Davor Sanvincenti

courtesy: Davor Sanvincenti

Lokacija: Ulica 119. Brigade

Smjer: Veli Vrh prema Puli

Davor Sanvincenti - Stabilni oksid, 2014 / digitalna fotografija / photo: Davor Sanvincenti / courtesy: Davor Sanvincenti

DEAN SKIRA

Reflections, 2020

digitalni kolaž

courtesy: SKIRA

Lokacija: D21 cesta - Buje-Kaštel

Smjer: Buje prema Kaštelu

Dean Skira - Reflections, 2020 / digitalni kolaž / courtesy: SKIRA

DRAGANA SAPANJOŠ

Riot - Welcome, 2014

still sa perfomance-a

photo: Saška Mutić

courtesy: Dragana Sapanjoš

Lokacija: D75 cesta - Tar-Poreč

Smjer: Novigrad prema Poreču

Izlozxba Drive Trough  Rad Dragana Sapanjosx  DRAGANA SAPANJOSx   Riot - Welcome, 2014  still sa perfomance-a  photo: Sasxka Muticxx  courtesy: Dragana Sapanjosx

 

GORAN PETERCOL

Prostorni sadržaj /Content spaces, 2020

Instacija

photo: Vjekoslav Gašparović

courtesy: Goran Petercol

Lokacija: D75 cesta - Karigador-Novigrad

Smjer: Umag prema Novigradu

Goran Petercol - Prostorni sadrzxaj /Content spaces, 2020 / Instalacija / photo: Vjekoslav Gašparović / courtesy: Goran Petercol 

 

MATIJA DEBELJUH

Sliparija, 2020

still sa videa

courtesy: Apoteka

Lokacija: D302 cesta - Pazin-Poreč

Smjer: Pazin prema Poreču

Matija Debeljuh - Sliparija, 2020 / still sa videa / courtesy: Apoteka

ROBERT PAULETTA

Portret Umjetnika u gladovanju, 2012

photo: Hasan Abdelghani

courtesy: Robert Pauletta

Lokacija: D302 cesta - Tinjan-Poreč

Smjer: Tinjan prema Poreču

Robert Pauletta - Portret Umjetnika u gladovanju, 2012 / photo: Hasan Abdelghani / courtesy: Robert Pauletta

MATIJA FERLIN

SAD SAM LUCKY, 2012

still sa kazalisne predstave

photo:Danko Stjepanović

courtesy: Matija Ferlin

Lokacija: D303 cesta - Kanfanar-Rovinj

Smjer: Kanfanar prema Rovinju

Matija Ferlin - Sad sam lucky, 2012 / still sa kazališne predstave / photo: Danko Stjepanović / courtesy: Matija Ferlin

SARA GORTAN

Kirketova Kućica, 2020

akvarel, gvaš

courtesy: Sara Gortan

Lokacija: D66 cesta - Labin-Vozilići

Smjer: Labin prema Vozilićima

Sara Gortan - Kirketova Kućica, 2020 / akvarel, gvaš / courtesy: Sara Gortan

SOFIJASILVIA

detalj fotografije iz serije Garage, 2017

fotografija

courtesy: SofijaSilvia

Lokacija: D300 cesta - Buje-Petrovija

Smjer: Buje prema Umagu

SofijaSilvia - detalj fotografije iz serije Garage, 2017 / fotografija / courtesy: SofijaSilvia

 

ŠIKUTI MACHINE

Manjadura, 2012

still sa performance-a

photo: Tomislav Brajnović

courtesy: Šikuti Machine

Lokacija: Vodnjanska cesta

Smjer: Vodnjanska cesta prema centru Pule

Šikuti Machine - Manjadura, 2012 / still sa performancea / photo: Tomislav Brajnović / courtesy: Šikuti Machine

TEA BIČIĆ

Karbon 1, 2017

ugljen i akril na platnu

photo: Đani Celija

courtesy Tea Bičić

Lokacija: Medulinska cesta

Smjer: Medulin prema centro Pule

Tea Bičić - Karbon 1,  2017 / ugljen i akril na platnu / photo: Đani Celija / courtesy Tea Bičić

VIBOR JUHAS

Untitled III, 2020

digitalna ilustracija

courtesy: Vibor Juhas

Lokacija: cesta Bale-Rovinj

Smjer: Bale prema Rovinju

Vibor Juhas - Untitled III, 2020 / digitalna ilustracija / courtesy: Vibor Juhas

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater