KREATIVNA JESEN U ISTRI

PODRŽI SVOG LOKALNOG UMJETNIKA: Na 12 lokacija uz ceste - 12 djela 12 umjetnika

| Autor: Zoran ANGELESKI
Kreativna jesen u Istri

Kreativna jesen u Istri


Na 12 reklamnih plakata (billboarda) na 12 lokacija duž istarskih cesta od nedjelje, 25. listopada, svoje će radove predstaviti Robert Pauletta, Goran Petercol, Šikuti Machine, Matija Debeljuh, Silvija Potočki, Dragana Sapanjoš, Matija Ferlin, Tea Bičić, Vibor Juhas, Dean Skira, Davor Sanvincenti i Sara Gortan

U okviru drugog izdanja 'Kreativne jeseni u Istri', a u povodu Međunarodnog dana umjetnika, u nedjelju 25. listopada, pod geslom "Podrži svog lokalnog umjetnika", održat će se izložba na otvorenom drive through.

Selektorica Dragana Sapanjoš odabrala je 12 istarskih umjetnika čija će se umjetnička djela prikazati na svojevrsnoj 'galeriji na otvorenom'. Tako će se 12 umjetničkih djela prikazati na 12 reklamnih plakata (billboarda) i 12 lokacija duž istarskih cesta. Svoje će radove na otvorenom predstaviti Robert Pauletta, Goran Petercol, Šikuti Machine, Matija Debeljuh, Silvija Potočki, Dragana Sapanjoš, Matija Ferlin, Tea Bičić, Vibor Juhas, Dean Skira, Davor Sanvincenti i Sara Gortan.

Potrebe mladih od 14 do 19 godina

Program 'Kreativne jeseni u Istri' čini pet događaja kojima će se, nastavljajući se na prošlogodišnje aktivnosti, analizirati okruženje za rad i status umjetnika na tržištu rada, promišljati i davati mjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2021.-2027. Ovu manifestaciju organizira Istarska kulturna agencija (IKA), u suradnji s Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUIU), Razvojnim centrom Grahm, udrugom Atanor, Pikto galerijom, Labin Art Expressom XXII i Istarskom županijom.

Nakon obilježavanja Međunarodnog dana umjetnika, na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma 6. studenog u 13 sati u okviru projekta In Dis Public (koji od prošle godine provodi Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) u partnerstvu s IKA-om) prezentirat će se istraživanje "Potrebe djece i mladih od 14 do 19 godina na području kulture, umjetnosti i zabave u gradu Puli". U svrhu istraživanja kreiran je anketni upitnik temeljem kojeg su detektirane aktivnosti i sadržaji u kojima bi djeca i mladi željeli sudjelovati i koje bi ih 'pretvorile' u aktivnu i angažiranu publiku. Anketni upitnik i istraživanje provedeni su u suradnji s doc. dr. sc. Marlenom Plavšić, koja je ujedno i autorica istraživanja.

Okrugli stol "Kultura se mijenja"

Slijedi zatim stručni okrugli stol "Kultura se mijenja" koji će se održati u srijedu 18. studenog u Circolu, čiji je cilj otvoriti diskurs na temu posljedica novonastale situacije u kojoj se zatekao kulturni sektor u doba krize izazvane pandemijom.

U Kreativnu jesen ubrojen je i projekt "Društveno - kulturni centar Lamparna", koji je već više od 20 godina jedno od centralnih mjesta alternativne kulture, ne samo u Labinu, Istarskoj županiji, nego i u Hrvatskoj. L.A.E. XXI je u projekt uključio i druge lokalne i regionalne aktere, među kojima su IKA, Grad Labin, udruga Informo, udruga Metamedij, udruga žena Sv.Nedelja "Mendula", KUD Ivan Fonović Zlatela i Centar za građanske inicijative Poreč.

U okviru Kreativne jeseni, a u cilju izrade strateškog dokumentna Sudioničkog upravljanja Lamparnom na razdoblje od pet godina, održat će se radionica namijenjena djeci "Mjesto za igru", koja će se realizirati u suradnji s Društvom arhitekata Istre. Na toj će radionici klinci izraditi pet okvira za priču u kojima se od gline modelira scenografija za prizore u određenom prostoru, čime će se dobiti uvid u to kako djeca zamišljaju aktivnosti jednog društvenog kulturnog centra i programa namijenjenog njima.

Na radionici, pak, za srednjoškolce mladi će se educirati o važnosti uključivanja u rad lokalne zajednice, u proces donošenja odluka kao i rad lokalnih udruga, a jedna od tema bit će i poticanje mladih na uključivanje u buduće aktivnosti DKC Lamparne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini