GODIŠNJA IZLOŽBA

DANI ARHITEKTURE U ISTRI: Među najboljim ostvarenjima hrvatske arhitekture iz prošle godine i rad pulsko-rovinjskog arhitekta Vjekoslava Gašparovića

Udruženje arhitekata Hrvatske već dugi niz godina organizira ovu izložbu povodom dodjele godišnjih nagrada za ostvarenja hrvatskih arhitekata, a ove godine dodijeljene su po dvije nagrade za svaku kategoriju, rekla je Breda Bizjak, predsjednica Društva arhitekata Istre te istaknula da su posebno ponosni na Vjekoslava Gašparovića, koji je za projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa kraj Buzeta nagrađen Nagradom "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020.

| Autor: Mladen RADIĆ


Dani arhitekture u Istri 2021 nastavljeni su preksinoć velikom godišnjom izložbom ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020., a koja je otvorena u prostoru bivše vodospreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na pulskom Kaštelu.

Stručni žiri

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata dodjeljuju se od 1960. godine kada je ustanovljena Nagrada "Viktor Kovačić", u cilju poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata. Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko. O nominacijama za Nagradu "Viktor Kovačić" odlučivali su članovi Stručnog savjeta.

Nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo dodijeljena je Ivanu Prtenjaku, a Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2020. dobili su Igor Franić za SEECEL centar te Tin Sven Franić, Vanja Rister i Ana Martinčić Vareško za kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Gracijano Kešac, Vjekoslav Gašparović, Breda Bizjak i Vladimir Torbica na otvaranju izložbe  (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2020. dobili su Hrvoje Njirić i Iskra Filipović za rekonstrukciju i dogradnju kuće u zagrebačkoj Petrovoj ulici 140 te Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi i Iva Ivas (IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI ) za Vilu u pogledu u Dubrovniku.

Nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020. dodijeljena je Vjekoslavu Gašparoviću za pristup i prezentaciju utvrde Petrapilosa te Damiru Gamulinu i Antunu Sevšeku za postav izložbe "Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / Zadnje odredište Auschwitz".

 (Snimio Duško Marušić Čiči)

Nagrada "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2020. dodijeljena je Jeleni Skorup Juračić za knjigu "Atomizirani hotel – novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika" i Tamari Bjažić Klarin za knjigu "Za novi, ljepši Zagreb! – Arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1918. – 1941."

Putujuća izložba

U ime Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) koji izložbu organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata prisutne je prekjučer pozdravila Breda Bizjak, predsjednica DAI- SAI, koja se zahvalila ravnatelju Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijanu Kešcu jer im je pomogao "udomiti" ovu izložbu, te pročelniku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimiru Torbici koji je došao na otvaranje. Zahvalila se na podršci i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Istarskoj županiji, Gradu Puli te PPMI-ju, Sveučilištu Jurja Dobrile i Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

- Udruženje arhitekata Hrvatske već dugi niz godina organizira ovu izložbu povodom dodjele godišnjih nagrada za ostvarenja hrvatskih arhitekata, a ove godine dodijeljene su po dvije nagrade za svaku kategoriju. Izložba je premijerno bila postavljena u vili Zagorje na Pantovčaku, zatim je putovala u Dubrovnik, Šibenik, Zadar, a sada je imamo prilike vidjeti i u Puli, rekla je Breda Bizjak. Potom je predstavila jedinog nagrađenog autora iz Istre, a na što su u DAI -SAI posebno ponosni, a to je Vjekoslav Gašparović, autor projekta pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa kraj Buzeta koji je dobitnik Nagrade "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020.

 (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Imao sam zadovoljstvo i sreću prvo što su mi ukazali povjerenje da radim na tako lijepim zadacima, a drugo da je taj niz godina rada na kraju naišao na priznanje struke, što je na neki način lijepa utjeha i sreća na kraju svakog procesa, kazao je Gašparović i dodao da je imao sreće da je mali broj njegovih misli utjelovljen u tim, po njegovom mišljenju, skromnim intervencijama u Petrapilosu, da su te utjelovljene misli uspjele biti shvaćene, da je netko vidio da je nešto u njima sažeto i zato je ispunjen kao čovjek i kao osoba i kao arhitekt.

 (Snimio Duško Marušić Čiči)

Pročelnik Torbica zahvalio se Društvu arhitekata Istre za sve što su napravili te istaknuo da mu je ugodno bilo vidjeti izložbu koja je jedan odmak od "lego kockica i istarskih vila".

- Vjerujem da ćemo svi shvatiti da ono što se događa na prostoru Istarske županije više ili manje nije kvaliteta nego je uništavanje prostora. Vjerujem da će svi arhitekti uspjeti naći snage i takvim investitorima reći "Ne", a onda ćemo učiniti sve kako bi zaštitili ono najvrednije što imamo kvalitetnom arhitekturom, a to je naš prostor, istaknuo je Torbica

Fascinantno je da je na izložbi predstavljeno 70-ak projekata koji su svi prošle godine realizirani, unatoč pandemiji.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada, svakim danom od 8 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini