DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE

Izložba natječajnih radova za izradu Dječjeg vrtića Valmade: Nagrađeni rad uspješno odgovara na postavljeni zadatak

| Autor: Vanesa Begić
Budući vrtić u Valmadama

Budući vrtić u Valmadama


Izložba natječajnih radova projektnog natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije za Dječji vrtić Valmade u Puli otvorena je u petak navečer pred brojnom publikom u prostorima Društva arhitekata Istre.

- Grad Pula je krajem kolovoza raspisao, a Društvo arhitekata Istre organiziralo i provodilo projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije za Dječji vrtić Valmade u Puli. Planirana predškolska ustanova, Dječji vrtić Valmade, matični vrtić za 160 djece u deset odgojnih skupina nalazi se u Valmadama u mjesnom odboru Busoler u istočnom dijelu grada.

Planira se nova zgrada visoke kvalitete unutar optimalnog financijskog okvira i zato se Grad Pula odlučio na provedbu arhitektonsko–urbanističkog natječaja koji je omogućio odabir najboljeg rješenja između više ponuđenih autorskih radova. Na natječaj je došlo 39 radova i komisija nije imala lagan posao u odabiru najboljeg, kazala je Breda Bizjak, predsjednica DAI SAI.

Budući vrtić u ValmadamaBudući vrtić u Valmadama

Kako bi se osiguralo kvalitetno rješenje, pozvani su stručnjaci da ponude najbolje arhitektonsko–urbanističko rješenje i daju mu reprezentativnu vrijednost, a sve u skladu s dostupnim budžetom za realizaciju koji iznosi 4.800.000,00 EUR + PDV. Krajnji cilj natječaja je bio omogućiti pronalaženje najboljeg rješenja između više različitih prijedloga, prema kriterijima Ocjenjivačkog suda, koji je djelovao u sastavu: Tonči Čerina, d.i.a., ovl.arh., predsjednik Ocjenjivačkog suda, Breda Bizjak, d.i.a., ovl. arh., zamjenica predsjednika Ocjenjivačkog suda, Nikola Fabijanić, d.i.a., Anja Ademi, mag.fin. iz Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Ingrid Bulian, d.i.a., Upravni odjel za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Jasmina Bašić, d.i.a., zamjenica člana Ocjenjivačkog suda, uz stručnu savjetnicu Mariza Kovačević, ravnateljicu Dječjeg vrtića Pula te tehničku komisiju u sastavu: Maja Kireta, d.i.a., ovl. arh., Karmela Maren, mag. ing. arh. i tajnicu natječaja Dariju Tabulov-Štrelov, dipl.ing.arh., koji su početkom studenog potvrdili konačnu odluku o rezultatima natječaja. Dodjeljeno je pet nagrada od kojih prvonagrađeni ulazi u postupak sklapanja ugovora o uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije s raspisivačem, Gradom Pula. Prva nagrada pripala je arhitektonskom uredu Onda arhitektura, a autori natječajnog rada su: Nika Dželalija, Ivan Jaković, Domagoj Kolonić, Franjo Kovačević i Krešimir Renić.

Budući vrtić u ValmadamaBudući vrtić u Valmadama

U tekstualnom obrazloženju ocjena radova, ocjenjivački sud je za prvonagrađeni rad zapisao: "Racionalnim konstruktivnim i organizacijskim rješenjem rad uspješno odgovara na postavljeni zadatak i nepovoljne uvjete lokacije, čak štoviše, uspijeva ih iskoristiti kao pozitivne značajke projekta. To se najviše iščitava u pametno iskorištenom padu terena kako bi se parkirni i servisni prostor, na racionalan način i s minimalnom količinom iskopa, smjestio u suterenu i time oslobodio parter za smještaj igrališta na prirodnom terenu s kojim su jedinice neposredno povezane. Iz natječajnog prijedloga jasno je vidljiva namjera autora da na sjeveru formira pristupni trg i zaštićeno dvorište vrtića prema jugu, što je postignuto međusobnim izmicanjem prizemnih traktova. Istovremeno, to je omogućilo pozicioniranje svih vrtićkih jedinica i zajedničkih prostora u prizemlju čime je dosljedno provedena ideja da se cjelokupno prizemlje namijeni djeci, dok se servisni prostori i administracija smještaju u suterenu, odnosno gornjoj etaži''.

Nazočne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, a Krešimir Renić iz tima prvonagrađenih, kazao je da nitko od ekipe nije bio iz Pule te da su trebali puno raditi i istraživati da bi vidjeli tehničke značajke. Izložba će ostati otvorena do 29. prosinca i može se razgledati radnim danima od 17 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of