IZLOŽBA U ZAJEDNICI TALIJANA NOVIGRAD

BISERKA PAKLEC: Slike s mirisom maslina

Fascinantna je spoznaja da je riječ o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice koja je već zašla u 62. godinu života. A naziv likovnog postava "Slike s mirisom maslina" potvrđuje snažno crpilište za realizaciju projekta u morskim motivima i maslinama iz njezine nove mediteranske perspektive, koji djeluju poput snoviđenja u njezinim nanosima akrilnih boja kistom i špahtlom na platnu

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Dio radova Biserke Paklec

Dio radova Biserke Paklec


Nikada nije prekasno ostvariti svoje snove, reklo bi se da poručuju razigrane slike autorice Biserke Bibe Paklec iz Zagreba, s adresom na Krku, na izložbi organiziranoj u Zajednici Talijana Novigrada. Naime, fascinantna je spoznaja da je riječ o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice koja je već zašla u 62. godinu života. A naziv likovnog postava "Slike s mirisom maslina" potvrđuje snažno crpilište za realizaciju projekta u morskim motivima i maslinama iz njezine nove mediteranske perspektive, koji djeluju poput snoviđenja u njezinim nanosima akrilnih boja kistom i špahtlom na platnu.

Apstraktne zagonetke

Radove bi po svom likovnom izričaju mogli svrstati u tipičan stil modrene umjetnosti, točnije apstraktne, jer kao što je izjavila i sama umjetnica u tom stilu najimanentnije sebi izražava svoju ekspresivnu narav i raspoloženja te karakter koji se reflektiraju u njoj kroz miris mora i morskih krajolika.

Foto

Biserka Paklec i Marijan Jambrović na otvaranju izložbe

Njezine nulte konstrukcije, debitantski radovi, odmaknuti su od stvarnosti, ali ipak u pogledu promatrača bude znatiželju o motivima koje bi mogli zbiljski predstavljati, pa u svojoj srodnoj estetici, pastelnim bojama, vrlo sličnim obrascima na slikama, djeluju na promatrača uzbudljivo i fascinantno dok odgonetava apstraktne zagonetke na slici. Jer ne treba izgubiti iz vida činjenicu da apstraktna umjetnost oponaša ono stvarno, svedeno na minimum likovnih simbola. Tako su ove impresivne slike, osobito one većeg formata istodobno oduševile promatrače, ali ih i potaknule na razmišljanje što ustvari i jest esencijalni pokretač svake izložbe.

Umjetnički identitet

- Biserka Paklec je završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu i radila je desetak godina kao dizajnerica, te se usputno bavila raznim oblicima kreativnog stvaranja, a svoje je radove izlagala na skupnim izložbama, no zbog velikih obiteljskih i poslovnih obveza nikada nije pronašla dovoljno vremena za svoju najveću ljubav, slikanje. Tek nakon umirovljenja koristi svoje slobodno vrijeme na Krku i u Novigradu za stvaranje vlastitog umjetničkog identiteta, uvodno je rekao organizator i njezin životni partner iz Novigrada Marijan Jambrović najzaslužniji da Biserka ostvari svoju tihu slikarsku žudnju tj. prvu samostalnu izložbu.

Izložba se može razgledati do 30.lipnja 2022.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater