ester carloni

FOTOGALERIJA / Rođena Puležanka zaljubljena je u vedute rodnog grada: Iz fotografija uvijek se rode priče

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ovogodišnji je kalendar pulske Zajednice Talijana, posvećen uspomenama iz pulske povijesti, naišao na veliki interes. Mnogi su komentirali da je to najljepši kalendar te da bi se trebalo težiti upravo predstavljanju sasvim običnih, tipičnih momenata Pule kroz godine i desetljeća.

Jedna od autorica fotografija u ovome kalendaru za 2024. godinu je i Ester Carloni, koja je imala izložbu starih fotografija Pule u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre od listopada 2022. pa sve do lipnja 2023. godine za kojom je vladao izniman interes, i koja u svojoj arhivi ima uvijek brojne fotografije Pule.

- Kadgod idem nešto pospremati i sređivati, nađem u osobnoj arhivi još neke fotografije, uvijek još nešto iz Pule što sam snimala kroz godine ili pak što je dio ostavštine moje obitelji. Puno je uspomena tu vezanu uz Pulu, a mnogi ljudi onda i, vidjevši ove fotografije, sami idu tražiti obiteljske fotografije i fotografije Pule iz godina i desetljeća unazad. Primjerice, na jednoj fotografiji s Lungomarea, morskoj, ne vidi se hotel "Splendid", pa se onda odmah "razvila" priča iz koje je to godine, kada nije bilo tog hotela, krenu priče o godinama izgradnje raznih hotela, naselja, iz fotografija odmah nastanu priče i drago mi je dobivati povratne informacije, kazala je Ester Carloni.

Ona je do sada imala tri izložbe starih fotografija; prva je bila 2014. godine u Galeriji Makina, a druga u istome prostoru 2017. godine, a treća je bila lani i preklani u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Carloni je rodom Puljanka te napustila je svoj rodni grad zajedno s majkom i ocem u dobi od pet godina, no stalno se tu vraćala, tijekom djetinjstva i rane mladosti s roditeljima i mlađom sestrom, potom sa svojom obitelji, kao i sama, te uvijek voljela fotografirati ljude, mjesta, prostore, plaže… Nastanjena je trenutno u talijanskoj Bresciji.

- Fotografija je bila oduvijek moja velika ljubav, radila sam čitav radni vijek kao službenica, no kada god bih imala nešto slobodnog vremena, fotografirala sam, te skupljala fotografske memorije mojih roditelja i drugih rođaka, zaključuje Carloni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter