pula na starim fotografijama

FOTO / Crno-bijeli album pun emocija: Pogledajte simbiozu osobnih uspomena i povijesti grada Ester Carloni

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Ester Carloni)

(Snimila Ester Carloni)


Gledanje starih fotografija jednoga grada je puno dublji, složeniji fenomen nego što se to može činiti na prvi pogled, na taj se način prodire u njegovu dušu, pore, tkivo - kako kroz profesionalne fotografije objavljene u raznim publikacijama i fotomonografijama, tako i kroz fotografije amatera, koji su na neki način vezani uz određeni grad i mjesto.

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

I taj njihov fotozapis zabilježen je uz emocije, gdje su vidljive promjene kroz godine. Ljudi, što postaju stariji, to ih više obuzima, ili, kako bi se u žargonu reklo ''pere'' nostalgija, za raznim mjestima, običajima, načinima življenja. I u fotografijama, posebice u onima realiziranim u crno-bijeloj tehnici pronalaze emocije, dio sebe, života, lijepih razdoblja. Crno-bijele fotografije imaju poseban šarm, poseban štih, patinu nekih vremena, a i samim time poniru u neke drevnije svjetove - a kada nas obuzme nostalgija, sva davnija vremena bila su ljepša, bezbrižnija, jednostavnija.

Povratak Puli

Više smo puta pisali o Ester Carloni koja nas uvijek iznova obraduje svojim fotografijama. Ta Puljanka rođena 1952. godine napustila je rodni grad s pet godina no stalno se tu vraćala, s roditeljima, suprugom, djecom, prijateljima, sama, te uvijek pokazuje veliki interes za svoj grad. Pasionirana amaterska fotografkinja, ima u svojoj kolekciji i stare fotografije koje su realizirali njezini roditelji, stričevi, rodbina, i koji pokazuju lica i naličja Pule.

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

Nakon dvije izložbe u Galeriji Makina i jedne u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i dalje priprema fotografije za neke buduće projekte. Ovoga puta donosi fotografije Pule iz prošlosti, gdje je vidljiv svjetionik na Verudeli, ali i prizori spontane dječje igre.

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

Iz tih fotografija, jednostavnih, spontanih, koje su realizirane šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća - nešto su snimili njezini roditelji, one ranih sedamdesetih ona - jer je sva ljeta, čim bi završila škola, provodila u Puli kod obitelji, vidljivo je i kako se promijenio način odijevanja, modni trendovi, ali i frizure, igračke... Fotografije su to kakvih ima većina obitelji u svome obiteljskom albumu, posebice oni koji su generacijama u istome mjestu, istina, ali može biti zanimljivo promatrati kako netko tko gleda po malo izvana obične pulske prizore i pulske vedute bilježi okom kamere te sasvim obične, jednostavne, a opet posebne trenutke.

Pravi trenutak

- Iako su neke lokacije po Puli jako lijepo sredili, ponekad mi fali štih i duh prošlih vremena, u nekoj jednostavnosti, nije uvijek sve što je moderno i trendy nužno i ljepše, no, sve ovisi o ukusima. Istina je da su nekada međuljudski odnosi bili srdačniji, vedriji, da su ljudi bili otvoreniji, spontaniji, a za napraviti dobru fotografiju, potrebna je spontanost, uloviti pravi trenutak, to je splet (sretnih) okolnosti, veli Carloni, koja namjerava postaviti još pokoju izložbu u Puli, nakon vrlo uspješne izložbe postavljene krajem 2022. godine koja je trajala gotovo osam mjeseci i bila je iznimno dobro posjećena.

(Snimila Ester Carloni)(Snimila Ester Carloni)

- Stalno, dok nešto sređujem, nalazim neke fotografije Pule i o Puli, kako sa sportskih događanja, tako i one spontane s plaža, mora, parkova, trgova, ulica, i na taj način poistovjećujem svoju osobnu prošlost s onom Pule, koja je, iako živim cijeli život u Bresciji, moj grad. Imam dva grada, zaključuje Carloni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter